Studiu FLUX: Serenoa repens 320 mg tratează adenomul de prostată

Reprezentanții companiei Berlin-Chemie Menarini, împreună cu medici urologi renumiți din țară, au discutat în cadrul unei întruniri, care s-a desfășurat, marți în București, despre rezultatele studiului clinic FLUX legat de tratamentul de minimum trei luni cu extract de Serenoa repens 320 mg a adenomului de prostată (formele ușoară și moderată), precum și despre importanța diagnosticării corecte și a tratamentului adecvat a acestei afecțiuni, pentru calitatea vieții bărbaților de peste 50 de ani.

Studiul FLUX, publicat și în Revista Urologia Internationalis, a demonstrat că o capsulă pe zi de extract de Serenoa repens 320 mg îmbunătățește semnificativ calitatea vieții bărbaților de peste 50 de ani. Studiul s-a derulat timp de 24 de luni în 7 instituții medicale din București, Timișoara, Arad sși Cluj-Napoca, pe 120 de pacienți care prezentau forme ușoare sau moderate ale hiperplaziei benigne de prostată (adenomul de prostată). Tratamentul pe termen lung cu 320 mg extract etanolic de Serenoa repens s-a dovedit a fi eficient în ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții la acești pacienți și a avut un impact pozitiv asupra funcției sexuale. Rezultatele pozitive înregistrate după 3 luni de tratament au rămas aproximativ constante pe parcursul celor 24 de luni de studiu.

Cele mai importante rezultate ale studiului au fost la nivel statistic privind Scorul Internațional al Simptomelor Prostatei (IPSS; 5,5 puncte), calitatea vieții (1,8 puncte), fluxul urinar maxim (5,6 ml/s), Indexul Internațional al Funcției Erectile (IIEF; 6,4 puncte) și reducerea volumului urinar rezidual. Volumul mediu al prostatei după 24 de luni a fost de 36,1 ml comparativ cu 39,8 ml inițial, înregistrând o scădere de aproximativ 10%.

De asemenea, a fost confirmat profilul de siguranță al Serenoa repens 320 mg, deoarece pe perioada de 24 de luni a tratamentului, nici un pacient nu a experimentat efecte adverse legate de tratament și pacienții mai tineri de 60 de ani au înregistrat în mod special o îmbunătățire marcantă a simptomelor, cu o reducere a IPSS total cu 47,1% comparativ cu cei cu vârste de 60 și 70 de ani (36,7 și respectiv 40,2%).

După 24 de luni de tratament cu Serenoa repens 320 mg s-a observat o scădere cu 2,5 puncte în ceea ce privește scorul iritativ (semnificativ la 95% nivel de confidență), în timp ce scorul referitor la afectarea calității vieții s-a îmbunătățit (o scădere de 1,8 puncte pe perioada studiului), îmbunătățirea fiind semnificativă statistic pentru primele 9 luni. Datorită acestei evoluții, proporția de pacienți satisfăcuți cu statusul lor urinar actual a crescut după 24 de luni de la 14% la 88%, în timp ce proporția de pacienți nesatisfăcuți a scăzut de la 50 la 2%.

Tratamentul a avut un impact pozitiv și asupra funcției sexuale, demonstrat de creșterea semnificativă a IIEF (Indexul Internațional al Funcției Erectile).

Dario Ronco, Country Manager la Berlin-Chemie Menarini, a declarat că tratamentul nu provoacă efecte adverse, iar acceptarea publicării rezultatului clinic al tratamentului fitoterapic ”reprezintă o recunoaștere a importanței rezultatelor obținute nu doar pentru specialiști, ci mai ales pentru pacienți”.

Totodată, Bogdana Bursuc, pshiholog clinician Mind Institute, a considerat că foarte mulți bărbați minimizează, ignoră sau ascund simptomele acestei afecțiuni și a susținut că este important ca ei să fie informați în legătură cu diagnosticarea și cu metodele de tratament care există, la momentul actual, pe piață.

În urma întrunirii de ieri, unde au fost prezenți și Acad. Prof. Dr. Ioanel Sinescu, Prof. Dr. Petrisor Geavlete, Conf. Dr. Valentin Ambert,  psihologul Bogdana Bursuc, s-a concluzionat că tratamentul pe termen lung cu 320 mg extract etanolic de Serenoa repens reduce obstrucția urinară, îmbunătățind simptomatologia și Qol (calitatea vieții) la pacienții cu hiperplazia benignă de prostată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel