Studiu băuturi carbogazoase. Scad speranţa de viaţă cu aproape 5 ani

Un studiu recent arată că băuturile carbogazoase sunt mai nocive decât se credea până în prezent. Băute zilnic, aceste sucuri duc la scăderea speranţei de viaţă cu până la 4,6 ani.

Persoanele care obişnuiesc să bea zilnic băuturi carbogazoase trăiesc cu aproape cinci ani mai puţin decât cele care nu consumă astfel de sucuri. Concluzia le aparţine cercetătorilor de la Universitatea California, din San Francisco, notează Medical Daily.

Oamenii de ştiinţă au constat că aceste băuturi pot scurta lungimea telomerilor din globulele albe ale sângelui, utilizată adesea ca predictor pentru durata vieţii unei persoane. Astfel, un consum regulat de băuturi cu ados de zahăr ar putea influenţa dezvoltarea bolilor, nu numai prin îngreunarea controlului metabolic al zahărului, dar şi prin accelerarea îmbătrânirii celulare în ţesuturi, spune dr. Elissa Epel, profesor de psihiatrie la UCSF şi autor principal al studiului.

CITEȘTE ȘI: Sucurile, vinovate de 200.000 de decese anual

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat datele colectate în cadrul Studiilor Naţionale de Sănătate şi Nutriţie din 1999 până în 2002 şi au selectat pentru cercetarea lor un număr de 5.309 adulţi din SUA cu vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani, fără un istoric de diabet zaharat sau boli cardiovasculare.

Participanţii au fost rugaţi să-şi amintească ce au consumat în ultimele 24 de ore, iar cercetătorii au prelevat mostre de ADN pentru a le măsura lungimea telomerilor. În medie, subiecţii consumaseră 360 ml de răcoritoare, în timp ce aproximativ 21% au raportat că au băut cel puţin 600 ml în fiecare zi. Cercetătorii au stabilit astfel că un consum de 600 ml de băuturi carbogazoase conduce la o îmbătrânire biologică suplimentară, ceea ce se traduce printr-o reducere a speranţei de viaţă cu 4,6 ani.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la acestă concluzie prin evaluarea modului în care lungimea telomerilor se scurtează cu vârsta cronologică. Impactul consumului acestor băuturi asupra lungimii telomerilor a fost comparabil cu cel al fumatului. Studii anterioare au asociat scurtarea telomerilor cu riscul de apariţie a unor boli cronice care au legătură cu procesul de îmbătrânire, precum bolile de inimă, diabetul şi anumite tipuri de cancer. Specialiştii spun că scurtarea telomerilor începe cu mult înainte de debutul bolilor, aceştia fiind un fel de „ceas molecular" al organismului.

Este pentru prima dată când se demonstrează faptul că băuturile carbogazoase îndulcite scurtează lungimea telomerilor", a precizat Epel. E a adăugat că această asociere şi-a păstrat valabilitatea, indiferent de vârsta, rasa, veniturile şi nivelul de educaţie al participanţilor. Mai mult decât atât, cercetătorii cred că este posibil ca efectul să se păstreze şi în cazul copiilor care consumă aceste „bunătăţi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel