Sexul ţine la distanţă atacurile paraziţilor

sex
sex

Cercetătorii au descoperit că organismele se reproduc încrucişat, mai degrabă decât asexuat, pentru că acest fel de înmulţire ţine la distanţă atacurile paraziţilor. Constatările vin în sprijinul teoriei evoluţioniste, în care din două organisme rezultă un pui cu un cod genetic nou, mult mai rezistent.

Se pare că din amestecul fondului genetic de la două organisme rezultă un pui cu un cod genetic nou, mult mai rezistent la atacurile paraziţilor. Fertilizarea încrucişată ajută organismele să se înarmeze împotriva bacteriilor şi paraziţilor de tot felul, scrie Mediafax, care citează BBC Online.

Potrivit unui studiu publicat în revista Ştiinţă, sexul dă viermilor puterea de a lupta împotriva paraziţilor. Viermii forţaţi să se reproducă asexuat au fost doborâţi de o bacterie infecţioasă şi au murit.

Cercetătorii spun că rezultatele sunt dovada cea mai convingătoare până în prezent pentru o terorie-cheie în biologia evoluţionistă.

Teoria susţine că sexul a evoluat pentru că permite organismele să-şi împrospăteze fondul genetic în noi combinaţii care să ţină departe atacurile paraziţilor.

Sexul a tulburat multă vreme biologii evoluţionişti.

Reproducerea asexuată - cea în care organismele îşi clonează propriul material genetic - are mai mult sens. Organismul nu are nevoie să caute şi să seducă un partener, să lupte pentru competiţie, sau să fie în pericol de a contracta tot felul de boli cu transmitere sexuală.

Mai mult, dat fiind că un organism a supravieţuit suficient de mult timp pentru a se reproduce, probabil are deja un material genetic bun, pregătit pentru înmulţire. De ce să rişte să "dilueze" acest material curat cu genele necunoscute de la un alt organism?

Cu toate acestea, sexul există. Majoritatea plantelor şi animalelor se reproduc în acest fel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel