Regele, bufonul și țiganul

val-valcu
val-valcu

Roberta Anastase și Mircea Toader or fi ghiolbani feseniști, așa cum a sugerat Theodor Paleologu? Aș putea spune că a fost fesenist măcar Toader, șmecherul care îl invita pe MS Regele ”la o cană cu vin”, de parcă era la Cenaclul Flacăra, pe scenă. Omul a deținut funcții babane în industria socialistă și s-a reprofilat din mers, după 1989. Nici nu mai contează ce fesenism a învățat Roberta în cei șapte ani de acasă, că avea de unde, dar i-au ieșit faze feseniste fără număr ( sau numărate de ea însăși).

L-au ajutat cei doi ghiolbani pe Băsescu, când au respins aniversarea regelui, pe motiv de... ”regulament”?  Nu cred că persoanele revoltate de rescrierea istoriei vor uita cealaltă ghiolbănie, dacă nu-l văd pe monarh în Parlament, nici că discursul MS Regelui l-ar  pune în pericol  pe actualul președinte. Traian Băsescu nu mai poate spera decât să rămână la actualul nivel de popularitate, este aproape imposibil să crească spre cotele firești, corespunzătoare uzurii celor două mandate.

În schimb, regimul său poate profita de orice ocazie creată de lider. De exemplu, Toader Paleologu a avut ocazia de a se afirma ca independent,  intelectual, fidel principiilor. N-are rost să ne amintim cum făcea pe bufonul, la Convenție, în loc să spună ce ghiolbănie fesenistă e să știi dinainte cine trebuie să iasă. E inutil orice argument. Paleologu este Băsescu. Adică ”un ghiolban fesenist”. Fără Băsescu, T. Paleologu nu intra în Parlament decât cu bilet sau ca ghid. Fără T. Paleologu, Băsescu nu mai vedea Palatul Cotroceni decât duminica, în grupuri organizate.

Asta nu înseamnă că eseistul n-a avut dreptate. La Realitatea TV, cu 12 ore înainte de votul plenului, discutau, despre Mihai I, Răzvan Theodorescu și Mădălin Voicu.  Academicianul îi bate obrazul Robertei, dar apoi o dă cotit: ce, francezii l-ar invita pe Contele de Paris în Parlament? Mădălin își amintește că  regele e sfătuit de cineva, nu gândește cu capul lui.

Așa erau ghiolbăniile feseniste, în 1991...așa sunt și acum. Cât despre Mădălin Voicu, artistul care interpretează atât de bine ariile de discreditare a  monarhiei, mă gândesc că ar putea să atace și partitura care îl opune pe Rege lui Antonescu. Nu de alta, dar ar fi tare ca un țigan să-l laude pe mareșal. Baftă multă!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel