EXCLUSIV  Record de nașteri. Cornelia Preda: Iată un atu mare al spitalului SANADOR / video

Dr. Cornelia Preda, șefa Secției de Neonatologie de la Spitalul Clinic Sanador, a vorbit despre copiii născuți prematur. 

„Este o tehnică nouă, numită hipotermie controlată, care ne ajută ca nou-născutul să nu aibă probleme neurologice grave ulterior. Trebuie să ținem cont că eu vorbesc despre nou-născuți, despre care se știe cât de fragili sunt, și din punct de vedere al creierului, al inimii, al rinichilor, al tuturor organelor, această tehnică îi ajută”, a spus medicul Cornelia Preda în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru DC News și DC Medical.

„Prematurii sunt, în definitiv, copiii care au cele mai multe probleme, nu neapărat din cauza scorului Apgar, deși, mai ales prematurii veniți din sarcini neinvestigate au risc că aibă și hipoxie la naștere, dar deoarece organele lor nu sunt maturate și, de multe ori, odată ce sunt în afara uterului, se dezvoltă ulterior poate cu probleme. De aceea au nevoie de o susținere foarte mare, pentru ca aceste organe imature să se dezvolte cât mai mult în apropierea a ceea ce se întâmpla intrauterin”, a explicat Cornelia Preda.

Sanador

Întrebată de progresele făcute în medicină, medicul a spus că sunt foarte vizibile. „Am prins momentul în care veneau primele incubatoare performante, primele ventilatoare, primele monitoare sofisticate în România. Am simțit atunci cum, dintr-o dată, s-a schimbat totul. Aparatura este esențială în salvarea copiilor prematuri. Este o aparatură sofisticată și - să recunoaștem - și foarte scumpă”, a spus medicul.

„Cred că un atu mare al spitalului SANADOR este faptul că raportul asistente - copil este foarte bun. De exemplu, o asistentă în secție de terapie intensivă din SANADOR are grijă de un copil, doi copii, maxim trei”, a explicat Cornelia Preda.

Anul trecut, la SANADOR au fost peste 2.600 de nașteri, „o cifră record”, a mai punctat medicul.

Dr. Cornelia Preda, SANADOR, totul despre nașteri, copiii născuți prematur, icter și scorul Apgar

Youtube video image

Dr. Virginia Apgar, medic specialist american în anestezie obstetricală, a propus pentru prima dată, în anul 1952, o metodă de evaluare a nou-născutului la 1 minut după naștere. După numele ei, s-a propus și un acronim pentru memorarea semnelor de evaluat:

A – appearance (colorație)

P – pulse (frecvența cardiacă)

G – grimace (reactivitate la stimuli)

A – activity (tonus muscular)

R – respiratory effort (respirație)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel