Prințesa Alice a Greciei, mama prințului Filip, o viaţă de filantropie şi dăruire. A fost numită "Dreapta" şi "Erou al Holocaustului"

Prinţesa Alice cu fiul Philip şi Regina Elisabeta a II-a în 1966 / WikiCommons
Prinţesa Alice cu fiul Philip şi Regina Elisabeta a II-a în 1966 / WikiCommons

Prințesa Alice de Battenberg, mama Prințului Philip, a fost un membru mai puțin cunoscut al Familiei Regale Britanice, care a trăit o viață tumultuoasă marcată de tragedie dar și de numeroase misiuni filantropice în Grecia.

Prințesa Alice, care a fost mama prințului Philip  și care a devenit soacra reginei Elisabeta a II-a în 1947, și-a petrecut jumătate din viață în Grecia. Ea a iubit aceste locuri atât de mult încât, la un moment dat, a început să o numească „țara mea”, potrivit greekreporter.com. Această femeie privilegiată, dar tulburată, care era strănepoata reginei Victoria, s-a născut la Castelul Windsor pe 25 februarie 1885. Tatăl ei a fost prințul Louis de Battenberg, iar mama ei a fost prințesa Victoria de Hesse și Rin. A fost botezată „Victoria Alice Elizabeth Julia Marie”.

În ciuda faptului că s-a născut surdă, mama ei a cerut să participe la discuții pentru adulți încă de la o vârstă fragedă, astfel încât, cu puțin timp înainte de a ajunge la maturitate, Alice a putut să citească buzele interlocutorilor ei în mai multe limbi. Nu numai că a învățat să citească pe buze, dar vorbea fluent engleza și germana. În 1903 s-a căsătorit cu prințul Andrei al Greciei și Danemarcei (care era cunoscut sub numele de „Andrea” în cadrul familiei), al patrulea fiu al regelui George I al Greciei și al Olga Constantinovna a Rusiei. Prințul și Prințesa Andrew s-au stabilit în Grecia și au avut cinci copii.

Viață fără griji în Europa 

Sursa citată spune că Prințesa a dus o viață relativ lipsită de griji, călătorind prin Europa și făcându-și munca de caritate între anii 1905 și 1914, în timp ce Andrew era devotat carierei sale militare în armata greacă. A fost onorată pentru munca sa cu Crucea Roșie Regală în 1913. În iunie 1917, în timpul Primului Război Mondial, familia regală a fost forțată să plece în autoexil în Elveția, din cauza insistențelor regelui progerman Constantin I ca țara să rămână neutră, în ciuda insistențelor prim-ministrului Eleftherios Venizelos de a se alătură Antantei. Cu toate acestea, regele Constantin a fost mai târziu exilat, de asemenea. În urma răsturnării referendumului din 1920, Constantin I s-a întors din nou în Grecia împreună cu restul familiei regale. În iunie 1921, Prințesa Alice l-a avut pe Prințul Philip, al cincilea copil al ei, care se va căsători mai târziu cu Prințesa Elisabeta a Marii Britanii și va fi încoronată Elisabeta a II-a. Familia locuia la reședința regală din Corfu la momentul nașterii lui Filip. Cu toate acestea, pacea relativă a acelor ani scurți nu avea să dureze. După dezastrul din Asia Mică din 1922, regele și unchiul său au fost nedoriți în țară și au fost forțați să fugă în exil la Paris.

Prințesa Alice fuge din Grecia

Pruncul Philip a fost ţinut departe de Grecia şi chiar ascuns într-o ladă de portocale. De fapt, tatăl său Prințul Andrew a fost chiar condamnat la moarte de o instanță militară extraordinară, dar pedeapsa sa a fost ulterior redusă la exil. Prințesa Alice a fost atât de zguduită de evenimente, încât a apelat la misticism ca o mângâiere și a început să îmbrățișeze credința greco-ortodoxă. În mod tragic, ea a suferit și o cădere nervoasă. În februarie 1930, a fost diagnosticată cu schizofrenie și a fost transferată – împotriva voinței ei – la un sanatoriu din Elveția, unde terapeutul ei l-a consultat pe Sigmund Freud pentru un diagnostic suplimentar.

Diagnosticul lui Freud, așa cum era atât de des, a fost că femeia suferea de frustrare sexuală. Drept urmare, terapeutul ei a decis să comande o terapie cu șocuri electrice și să provoace menopauză prematură, bombardându-i ovarele cu raze X, astfel încât să-i distrugă apetitul sexual. Deși prințesa Alice a încercat de multe ori să evadeze din sanatoriu, în cele din urmă a rămas acolo doi ani, unde soțul ei a vizitat-o ​​doar o singură dată. A preferat să-și petreacă zilele în sudul Franței, bând și jucând cărți în timp ce era înconjurat de femei.

După eliberarea din sanatoriu, Prințesa Alice a călătorit prin Europa fără ca nimeni să-i cunoască adevărata identitate și, timp de peste șapte ani, nu a avut niciun contact cu soțul ei sau chiar cu copiii ei. Cu toate acestea, în 1937, fiica ei, Prințesa Cecilie, împreună cu ginerele ei și doi dintre nepoții ei, au fost uciși într-un accident aerian la Ostende, Belgia. Ea și Prințul Andrew s-au întâlnit din nou pentru prima dată în șase ani la înmormântarea lor. Acest eveniment tragic a motivat-o cel puțin pe Prințesa Alice să reia contactul cu familia ei, dar în 1938, s-a întors la Atena — toată singură — pentru a lucra cu cei săraci în timp ce locuia într-un mic apartament cu două dormitoare din zona Kolonaki. Deși avea puține mijloace și era practic să se înfometeze, ea a reușit să încarce un camion de mâncare, cu intenţia de a ajuta copiii mici care sufereau din cauza penuriei de alimente. Când a intrat în faliment, a călătorit în Suedia pentru a strânge fondurile necesare.

Gesturi de caritate

După izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, ea și-a continuat cu curaj munca de caritate cu aceeași intensitate. În timpul ocupației germane a Greciei, ea s-a confruntat cu ironia de a avea doi ginere care luptă de partea germană și un fiu (Philip) luptă alături de marina regală britanică. Se spune că atunci când a fost vizitată de un general german care a întrebat cum ar putea-o ajuta, ea a răspuns: „Puteți să vă scoateți trupele din țara mea”. În acel timp, Prințesa Alice a adăpostit o femeie de origine evreiască, Rachel Cohen, cu cei cinci copii ai săi în propria ei casă. Câțiva ani mai târziu, când un membru al familiei Cohen s-a întâmplat să o cunoască la Roma și i-a mulțumit, ea a răspuns: „Doar îmi făceam treaba”. În 1949, Prințesa Alice a fondat „Frăția Creștină a Martei și Mariei” la Atena, care a găzduit atât o clinică, cât și o școală pentru călugărițe. Atunci a început să poarte hainele unei călugărițe pe care le va purta pentru tot restul vieții, în timp ce își continua activitatea filantropică.

Prințesa Alice a rămas în Grecia până la jumătatea anului 1967, dar încă a călătorit prin lume pentru a strânge bani pentru cauza ei. Cu toate acestea, după lovitura de stat din 21 aprilie și instaurarea dictaturii colonelilor, fiul ei, Filip, care era acum soțul reginei Angliei, i-a cerut mamei sale să se întoarcă în patria ei. Prințesa Alice și-a petrecut ultimii doi ani ai vieții într-o singură cameră din Palatul Buckingham alături de fiul ei și familia lui. Ea a murit la 5 decembrie 1969 la vârsta înaintată de 84 de ani. Nu a lăsat niciun fel de bunuri în urmă, deoarece dăduse tot ce a avut vreodată nevoiașilor. Prințesa a fost înmormântată inițial în Capela Sf. Gheorghe din Castelul Windsor, în ciuda dorințelor ei exprese ca să fie înmormântată la Mănăstirea Sfânta Maria Magdalena din Ierusalim. Dorința ei a devenit în sfârșit realitate pe 3 august 1988, când corpul ei a fost reîngropat acolo. În 1994, Prințesa Alice a fost onorată drept „Drepta printre Națiuni” pentru că a ascuns familia Cohen în casa ei din Atena în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 2010, curajoasa prinţesă a fost, de asemenea, numită postum „Erou al Holocaustului” de către Guvernul britanic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel