Parlamentul s-ar putea transforma în Adunare Constituantă

În prima ședință a Comisiei de revizuire a Constituției se va discuta posibilitatea ca Parlamentul să se transforme în Adunarea Constituantă dacă se dorește o modificare de substanță, a declarat vicepreședintele Comisiei Juridice din Senat, social-democratul Ovidiu Donțu, pentru Mediafax.

Suceveanul Donțu, membru al Comisiei de revizuire a Constituției, a declarat că proiectul revizuirii Constituției nu mai este unul politic, ci unul tehnic, care rămâne atât al PSD, cât și al PNL, iar Crin Antonescu va fi în continuare șeful Comisiei. 

Ovidiu Donţu a mai spus că în următoare şedinţă a comisiei, care va avea loc miercuri, va trebui discutat, în primul rând, dacă se doreşte adoptarea tuturor măsurilor care s-au propus, caz în care este nevoie ca Parlamentul să se transforme în Adunare Constituantă, iar procesul de revizuire să fie transformat în proces de modificare a Constituţiei, sau dacă se continuă procesul de revizuire, ceea ce înseamnă ca această comisie să se limiteze doar la ce a admis Curtea Constituţională, potrivit Mediafax.

El a adăugat că ţinând cont de observaţiile Comisiei de la Veneţia, tot în prima şedinţă va trebui stabilită forma de guvernământ, dacă România va fi republică semiprezidenţială sau republică parlamentară, pentru că de această decizie va depinde modul în care se vor formula multe articole ale textului constituţional.

"Noi am făcut o mixtură între republica semiprezidenţială cu republica semiparlamentară pentru a rezolva incidenţele create de regimul Traian Băsescu în statul român", a spus Donţu.

Senatorul PSD a mai declarat că referendumul pentru adoptarea noii forme a Constituţiei ar putea fi organizat în anul 2015, care nu este an electoral.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel