Mahatma Gandhi către Hitler: Pentru binele umanității. Scrisoarea care ar fi trebuit să oprească WW2

mahatma și adolf dc
mahatma și adolf dc

Cu o lună înaintea declanșării celui de-al doilea război mondial, Mahatma Gandhi scrie prima dintre cele două scrisorii adresate liderului nazist Adolf Hitler, în încercarea de a preveni războiul.

[caption id="attachment_246781" align="alignleft" width="310"] Foto: phenomenonsofhistory.com[/caption]

Înaintea pornirii celui de-al doilea război mondial, părintele independenței Indiei a încercat printr-un apel adresat lui Adolf Hitler - pe care îl considera ”singura persoană care poate opri războiul ce va reduce umanitatea la sălbăticie” - să prevină războiul ce urma să producă milioane de victime. Epistola nu a ajuns niciodată la Hitler din cauza intervenției guvernului britanic, scrie antena3.ro.

„As at Wardha, C. P., 23-7-'39

"Dragă prieten, Prietenii m-au îndemnat să-ţi scriu pentru binele umanităţii. Dar am rezistat rugăminţii lor, pentru că am considerat că o scrisoare din partea mea ar reprezenta o impertinenţă. Ceva îmi spune însă că trebuie să încetez să mai fac calcule şi că trebuie să fac acest apel, indiferent dacă va valora ceva sau nu. Este clar că, în acest moment, eşti singura persoană din lume care poate opri războiul care ar putea reduce umanitatea la sălbăticie. Chiar trebuie să plăteşti acest preţ pentru un lucru, indiferent cât de valoros ţi-ar părea? Vei asculta oare rugămintea celui care a evitat în mod deliberat metoda războiului cu un succes considerabil? În orice caz, anticipez iertarea ta, în cazul în care am comis o greşeală prin faptul că am trimis această scrisoare. Rămân, Prietenul tău sincer, M. K. Gandhi HERR HITLER BERLIN GERMANIA”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel