Lovitură din PSD pentru Cioloș: ”Nu votez pentru învestirea Guvernului!”

Senatorul PSD Șerban Nicolae a anunțat că nu va vota în Parlament pentru învestirea Guvernului Cioloș, oferind mai multe argumente care stau în spatele deciziei sale. Social-democratul susține că desemnarea lui Dacian Cioloș nu s-a făcut conform Constituției, ci ”este rezultatul unor aranjamente incorecte, de tip 'Băsescu'”. El mai arată că ”responsabilitatea rezultatelor guvernării Cioloș revine, în întregime președintelui Klaus Iohannis, pe modelul Băsescu - Boc” și precizează că PSD trebuie să rămână fidel angajamentelor asumate, obligațiilor constituționale și responsabilității publice rezultate în urma alegerilor din 2012.

Iată mesajul postat de Șerban Nicolae în urmă cu scurt timp pe pagina sa de Facebook:

”Eu, senator al Partidului Social Democrat, nu votez pentru învestirea „Guvernului Cioloș”.

1. Desemnarea constituțională a primului-ministru trebuie să aibă la bază mandatul electoratului exprimat la alegerile parlamentare. Desemnarea domnului Dacian Cioloș este rezultatul unor aranjamente incorecte, de tip „Băsescu”, prin compromisuri care reconfigurează majoritatea parlamentară și prin exploatarea oportunismului unor lideri politici. Consultările convocate de președintele Klaus Iohannis cu partidele parlamentare s-au dovedit o mascaradă. Persoana pe care președintele României dorea să o nominalizeze pentru candidatura la funcția de prim-ministru era deja stabilită, încă înainte de demisia Guvernului Ponta. Disprețul și formalismul cu care președintele României a tratat momentul constituțional al consultărilor în vederea formării unui nou guvern, a rezultat și din faptul că, deși Partidul Social Democrat a înaintat o propunere de candidat la funcția de prim-ministru, domnul Klaus Iohannis, nici măcar formal, nu a dat un răspuns acestei propuneri. Nici măcar pentru a o respinge, motivat ori nemotivat.

[citeste si]

2. Unica rațiune a unui Guvern de tranziție, până la investitura Guvernului rezultat din alegerile parlamentare în 2016, este aceea de a continua Programul de guvernare aprobat de Parlamentul României în decembrie 2012, neschimbat nici măcar de retragerea de la guvernare a P.N.L., în 2014. Preconizatul „Guvern Cioloș” nu și-a asumat public o asemenea continuitate. De aceea, este nevoie ca grupurile parlamentare ale P.S.D. să își asume, prin mijloace parlamentare, continuarea Programului de guvernare aprobat în 2012. Să sperăm că avem alături, ca și până acum, parlamentarii coaliției majoritare care a asigurat funcționarea Guvernului Ponta. Cu alte cuvinte, să ne asumăm continuitatea creșterii economice, a creșterii veniturilor populației, a investițiilor publice și dezvoltării. De asemenea, să ne asumăm continuarea proceselor de reformă în domeniul educației, al sistemului sanitar și al aparatului funcționăresc.

3. Prezența, în posibilul „Guvern Cioloș”, a unor membri P.S.D. sau asumați de P.S.D. în trecut, precum și a unor independenți respectabili și credibili, nu poate conduce la un compromis prin care Partidul Social Democrat să cauționeze și să legitimeze o deturnare neconstituțională și nedemocratică a actului de guvernare. În fapt, așa cum rezultă din procedura utilizată pentru constituire și obținerea învestirii, Dacian Cioloș nu va conduce un guvern de tehnocrați, ci un guvern de birocrați. În orice situație, responsabilitatea rezultatelor guvernării Cioloș revine, în întregime președintelui Klaus Iohannis, pe modelul Băsescu - Boc.

Partidul Social Democrat trebuie să rămână fidel angajamentelor asumate, obligațiilor constituționale și responsabilității publice rezultate din voința electoratului, astfel cum a fost exprimată în 2012”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel