Limba maghiară, oficială în justiție. Proiectul UDMR, adoptat tacit

Parlament
Parlament

Parlamentarii UDMR Marton Arpad şi Mate Andras au inițiat o propunere legislativă în care se stipulează că judecătorii și procurorii stagiari pot da un test de competență lingvistică în limba unei minorități. Dacă trec testul, ei "au prioritate în alegera posturilor de la judecătoriile în a căror rază minoritatea naţională respectivă are o pondere semnificativă". Propunerea a fost adoptată tacit de Camera Deputaților. 

Prin proiectul legislativ inițiat de cei doi UDMR-iști, necunoșterea limbii unei minorităţi poate deveni un obstacol care doreşte să-şi exercite meseria într-o zonă în care minoritatea respectivă are o pondere semnificativă. "Pentru posturile vacante care necesită cunoaşterea limbii unei minorităţi naţionale pot participa doar candidaţii care au susţinut un examen de cunoaştere a limbii minorităţii naţionale respective", stipulează proiectul respectiv, scrie RTV.

Mai mult, cererile şi probele într-un dosar vor putea fi depuse şi în limba minorităţilor, iar cheltuielile de traducere ar urma să fie suportate de către bugetul de stat.

Propunerea a fost avizată negativ de către Guvern şi de către Consiliul Superior al Magistraturii. Acum, totul ține de Senat, care are posibilitatea de a amenda sau de a respinge legea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel