Legislația românească, acuzată că nu-l protejează pe fumătorul pasiv

România nu are o legislație în măsură să-l protejeze pe fumătorul pasiv, motiv pentru care se impune modificarea ei, astfel încât țara noastră să reușească să se desprindă de acel loc 19 pe care se află pe așa-zisa scală a tabagismului la nivel european, a declarat președintele Societății Române de Pneumologie (SRP), profesor doctor Florin Mihălțan.

Președintele Societății Române de Pneumologie (SRP), profesor doctor Florin Mihălțan, a declarat miercuri, la Târgu Mureș, că se impune modificarea legislației românești împotriva fumatului, întrucât actualele reglementări sunt învechite și nu protejează în niciun fel fumătorul pasiv.

'În 2007-2008 prevalența fumatului era de 33-35%, în funcție de sexe, în România. Ultimul studiu făcut în 2011 arată că 27% dintre români fumează, ceea ce înseamnă aproximativ o treime din populație. Sunt cifre care merg în jos, nu merg cu viteza cu care ne-am dori, acest lucru fiind generat de foarte multe probleme legate de legislație. Legislația românească este o copie palidă a unei legislații învechite spaniole, cu foarte multe goluri în ceea ce privește existența spațiilor publice pentru fumat și, mai ales, nu este implementată și controlată. În legislație ar trebui corectate următoarele elemente: în primul rând, într-adevăr toate spațiile publice trebuie să fie fără fumat, pentru că fumătorul pasiv nu este protejat prin lege. În al doilea rând, trebuie ca aceste puncte de vânzare să fie la distanță mare de școli, iarăși un lucru care nu este respectat', a afirmat, miercuri, la Târgu Mureș, președintele SRP, profesor doctor Florin Mihălțan, citează doctorulzilei.ro.

Dr. Mihălțan a arătat și că la nivel european pe așa-zisa scală a tabagismului există șapte țări europene poziționate în vârf, întrucât prin legislație protejează fumătorul pasiv, iar pe aceasta România se situează abia pe locul 19.

"Protejarea fumătorului pasiv la noi nu se realizează. În primul rând, legislația nu este corectată — discuția a fost legată de noile directive europene și Societatea Română de Pneumologie a făcut un memoriu primului ministru, ex-ministrului Sănătății, atrăgând atenția că legislația trebuie corectată și România trebuie să susțină noile directive europene. Ceea ce s-a întâmplat ulterior, am fost între cele patru state care s-au opus acestei noi directive și de aceea în Tobacco Scale am coborât de pe poziția 16 pe 19. Deci suntem într-un regres legislativ al modului de susținere a legislației și de creare a cadrului educațional pentru ca cei 73% dintre nefumători să nu fie îmbolnăviți", a subliniat doctorul Mihălțan.

Potrivit președintelui SRP "fără o legislație corectă, fără o taxare corectă legată de tutun, fără o introducere și o susținere permanentă a unui program stop fumat, cu fonduri permanente, nu cu rupturi, și fără o verificare modului de aplicare a legislației actuale, nu se poate implementa nimic din controlul tabagismului'.

Președintele SRP a participat, miercuri, la Târgu Mureș, la întrunirea echipei de experți pentru conceperea și implementarea intervențiilor pentru reducerea morbidității și mortalității asociate fumatului, pe baza proiectului comun privind formarea capacității locale de cercetare în domeniul fumatului, demarat de Colegiul Universitar Davidson din SUA și Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel