Sub aspect juridic, lucrurile sunt la fel de clare cum sunt si din punct de vedere politic. In oglinda. Ceea ce inseamna ca, juridic, USL poate utiliza cu succes modalitatea de referendum declarata drept constitutionala in trecut de catre CCR, respectiv cu jumatate plus unu dintre cei care se prezinta la vot. Dar, din punct de vedere politic, aceasta ar reprezenta o greseala. Astfel incat, fara cartire, USL se conformeaza ultimei decizii a Curtii Constitutionale. Ce inseamna asta?
In primul rand, de ce s-a ajuns in aceasta situatie? De ce factorul politic e mai puternic decat cel juridic? Dintr-un motiv aparent simplu dar, in realitate, extrem de complex. Si anume ca, in timp ce PDL si guvernul de la Cotroceni al Presedintelui Traian Basescu s-au priceput extrem de bine sa deformeze situatia politica din Romania in exteriorul acestei tari, USL si noul Guvern instalat la Palatul Victoria s-au dovedit a fi extrem de vulnerabili in a prezenta situatia reala. Cu titlu de exemplu, voi semnala un fapt strigator la cer. Conform propriilor declaratii, Presedintele Traian Basescu i-a spus cancelarului german Angela Merkel o minciuna gogonata. Si anume ca in Constitutie nu exista o procedura de suspendare a presedintelui. Este o dezinformare de o gravitate extrema. Iar daca Angela Merkel chiar l-a crezut pe Traian Basescu, asta s-a intamplat si din vina autoritatilor de la Bucuresti, politice ale USL si guvernamentale din subordinea lui Victor Ponta, care nu s-au priceput sa afirme raspicat care este adevarul. Iar cand Basescu a schingiuit adevarul, sa-l restabileasca.
In al doilea rand, Curtea Constitutionala a fost sacralizata. Sacralizata in Uniunea Europeana si la Washington dar sacralizata si in Romania. Cati dintre responsabilii europeni cunosc, insa, adevarul? Si anume ca reprezentantii acestei institutii sunt numiti la capatul unui concurs politic pe criterii pur politice si ca prea putini dintre ei au notiuni elementare de drept constitutional. De aici si frecventele inadvertente ale deciziilor CCR.
Dar hapul a fost inghitit. Decizia luata este politica. Si va trebui executata fara cartire. Vorba presedintelui interimar Crin Antonescu. Ceea ce inseamna ca USL, chiar in conditiile unui boicot PDL, are obligatia sa aduca la vot 9.200.000 de cetateni. Extrem de greu, mai ales in conditiile vacantei de vara, dar nu si imposibil. Nu e deloc imposibil, daca ne gandim la gradul teribil de respingere manifestat de cetatenii Romaniei fata de regimul Traian Basescu. Si la faptul ca la referendumul din 2007 au fost totusi prezenti, in mod suprinzator, 47 la suta dintre cetateni.
Performanta de a respecta aceasta rigoare, impusa prin negarea propriei decizii anterioare de catre CCR, impusa a doua oara de UE si autoimpusa de liderii USL, plaseaza batalia politica intr-o situatie limita.
Citește mai multe pe Corect NewsFiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu