EXCLUSIV  „La răscruce de vânturi” (Emily Brontë), recenzie. „Acum ştiu fără cine nu pot trăi!”

Carte
Carte

„La Răscruce de Vânturi”, singurul roman al lui Emily Bronte, a avut un mare impact asupra literaturii universale, prezentând elemente gotice înaintea apariției acestui gen literar.

Deși „La Răscruce de Vânturi” este singurul roman al lui Emily Bronte, această operă a avut un mare impact asupra literaturii universale. Prezentând elemente ale ficțiunii gotice cu mult timp înaintea apariției acestui gen literar, romanul a reușit să spargă barierele impuse de epoca victoriană și să devină un veritabil clasic.

Povestea debutează în momentul în care stăpânul proprietății Wuthering Heights îl introduce în sânul familiei sale pe Heathcliff, un orfan de etnie romă. Băiatul crește alături de copiii stăpânului, Hindley și Catherine. În ciuda relației de ură pe care o are cu Hindley, Heathcliff dezvoltă o frumoasă conexiune cu Catherine, care va deveni ulterior dragostea vieții sale. Relația dintre cei doi este perfect descrisă de tânără: „Nu ştiu din ce sunt plămădite sufletele noastre, dar ştiu că al meu şi al lui sunt la fel.”

Relația dintre Heathcliff și Catherine nu se concretizează atât din cauza diferențelor sociale dintre cei doi, cât și din cauza urii inexplicabile a lui Hindley față de orfan. Catherine se căsătorește cu Edgar Linton, băiatul vecinilor bogați, distrugându-l pe Heathcliff, care dispare din peisaj pentru câțiva ani.

După o lungă perioadă de timp, Heathcliff revine la Wuthering Heights, hotărât să se răzbune pe Hindley și Edgar, cei doi care i-au răpit fericirea. Protagonistul se căsătorește cu sora lui Linton, Isabella, căreia îi face viața un calvar, disprețuind dragostea pe care aceasta i-o poartă.

În ciuda faptului că Heathcliff își duce răzbunarea la bun sfârșit, ruinându-l pe Hindley, acest lucru nu îl ajută să treacă peste durerea pricinuită de moartea lui Catherine. Aceasta a murit la naștere, dând viață unei fetițe pe nume Cathy.

„Acum ştiu fără cine nu pot trăi!”


Îndureratul Heathcliff își revarsă ura și frustrarea pe Cathy și pe Hareton, băiatul lui Hindley, însă dragostea celor doi urmași este mai puternică decât încercarea eșuată a protagonistului de a-i întoarce unul împotriva celuilalt. Sătul de o viață irosită în răzbunare, Heathcliff își găsește pacea interioară abia după moarte. Conform sătenilor, spiritele lui Heathcliff și Catherine sunt văzute constant împreună, dovedind că dragostea lor platonică este mai puternică decât însăși realitatea.

Atmosfera sumbră care a însoțit tot romanul dispare după moartea lui Heatchliff și este înlocuită cu o notă optimistă, dată de noua generație. Cathy și Hareton rămân împreună și se bucură de relația lor într-un cadru romantic, lăsând în urmă ura care le-a bântuit ascendenții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel