Insulta asupra drapelului, pedepsită cu până la trei ani de închisoare

Dispreţul  în public faţă de însemnele naţionale, văzut ca lipsă de consideraţie sau defăimare, ar putea fi sancţionat cu închisoare de până la trei ani, potrivit unei iniţiative legislative a parlamentarilor PSD şi UNPR. 

Potrivit propunerii legislative semnată de parlamentari PSD şi UNPR şi care prevede modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, fapta săvârşită în public, prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României, se pedepseşte cu închisoare de la un an la trei ani, scrie news.ro. Inițiativa legislativă este, miercuri,  pe ordinea de zi a Senatului.

În plus, fapta săvârşită în public, prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau însemnele de care se folosesc autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la doi ani.

Potrivit proiectului, prin dispreţ pentru însemnele României, pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile, se înţelege lipsa de consideraţie sau de stimă, sentimentul prin care se judecă un lucru ca fiind nedemn de atenţie, defăimarea.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea legislativă, în timp ce comisia de drepturile omului a transmis un aviz negativ.

[citeste si]

Raportul comisiei juridice a fost de admitere, cu amendamente.

Iniţiatorii precizează că actualul Cod penal nu stipulează prevederi de condamnare a persoanelor care manifestă dispreţ faţă de însemnele României sau faţă de emblemele sau însemnele de care se folosesc autorităţile de stat, aşa cum era stipulat în vechiul Cod Penal.

Conform proiectului de lege propus, prin incriminarea manifestărilor cu dispreţ faţă de însemnele României, legea apără autoritatea de drept a statului român, stat vcare e reprezentat la nivel european şi internaţional prin toate însemnele României.

Parlamentarii precizează că aceste însemne sunt, potrivit Constituţiei, drapelul, ziua naţională a României, imnul, stema ţării şi sigiliul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel