Iarna revine în forţă. Alina Şerban, meteorolog ANM: Minime de până la -18 grade Celsius. Vom avea ninsoare în toate regiunile

Fotografie de la Trang Pham, Pexels
Fotografie de la Trang Pham, Pexels

Iarna se reîntoarce peste toată ţara. După episoadele de ninsoare de săptămâna trecută, ANM anunţă că un nou val de frig şi precipitaţii va lovi România.

Alina Şerban, meteorolog ANM, anunţă temperaturi de până la -10 grade, ploi, lapoviţă şi ninsori, chiar şi în Capitală, până la finalul acestei săptămâni. 

"La momentul acesta avem în vigoare o avertizare COD GALBEN care vizează zonele montane, unde vântul are intensificări temporare, care provoacă viscolirea zăpezii. 

Însă atât ieri, cât şi astăzi, vremea a fost bună pentru data calendaristică la care suntem, cu temperaturi mai ridicate decât e normal pentru această perioadă. Mai ales în partea sudică, unde s-au înregistrat temperaturi de 9-10 grade. 

Spun asta, pentru că va fi o diferenţă destul de mare între ceea ce avem acum şi ceea ce va urma mai ales duminică, când ne vom găsi sub influenţa unei mase de aer polare, ce va determina o scădere semnificativă a temperaturii în toate regiunile. Această scădere a valorilor termice se va resimţi încă de sâmbătă noaptea, mai ales în regiunile intracarpatice, acolo unde minimele vor coborî la valori de -10 grade şi chiar mai jos. Ulterior, această masă de aer polar se va extinde în toate regiunile, astfel încât vremea va deveni geroasă spre partea de vest a teritoriului, şi pe arii mai restrânse în celelalte regiuni, cel puţin în prima jumătate a săptămânii următoare. Vreme geroasă înseamnă temperaturi de -10 grade Celsius şi chiar mai mici, spre -18, -19 grade Celsius în depresiunile din Vestul Transilvaniei", a transmis meteorologul ANM la DIGI24.

Frig, ninsori şi viscol cel puţin până miercuri

"Aşadar de duminică până miercuri cel puţin, temperaturile maxime vor fi negative în majoritatea regiunilor, cu valori de la -7, -8 grade în depresiuni, până la 0 grade în jumătatea sudică a teritoriului. În jumătatea nordică a ţării vom avea chiar temperaturi mai scăzute decât normalul perioadei, adică maximă de la -3, -2 grade în depresiuni. Pe litoral ar fi putea fi până la 2, 3 grade Celsius. 

Mai mult decât atât, această masă de aer rece vine însoţită de un sistem frontal care va determina nebulozitate şi precipitaţii, în extindere în toate regiunile. De vineri seară, la noapte şi pe parcursul zilei de sâmbătă, dinspre regiunile vestice, nord-vestice, deci practic se va traversa toată ţara, vom avea precipitaţii amestecate la început, dar pe măsură ce aerul rece va avansa, vom avea ninsoare în toate regiunile, astfel încât se va depune un strat de zăpadă, mai consistent în zonele montane, unde deja a nins. 

Dar toate aceste fenomene vor fi acompaniate de intensificări ale vântului. Vântul va bate cu putere nu doar în zonele montane, ci şi în zonele mai joase de relief. De sâmbătă, în mod deosebit, vor fi intensificări în toată ţara, la început în vest, apoi în toate regiunile. Vântul va bate cu viteze între 55-65 km/h. În zonele montane, la altitudini mari, vor depăşi 80-90 km/h. În zonele joase de relief se vor asocia din când în când cu ninsoare. Este de menţionat şi faptul că vântul va amplifica senzaţia de rece, astfel că organismul uman va resimţi temperaturi mai mici decât vom înregistra noi la staţiile meteo", a concluzionat Alina Şerban. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel