Hitler se pregătea să se ascundă în Alpi, alături de elita sa

Adolf Hitler
Adolf Hitler

Forțele aliate din al Doliea Război Mondial se temeau că Hitler și elita s-a nazistă plănuiau să se ascundă într-o bază secretă din Alpi, de unde urmau să poate campanii de propagandă și sabotaj.

Conform undor documente, care datează din 27 aprilie 1945, pregătirile în vederea creerii unei "redute naţionale" sub lanţul muntos al Alpilor, lângă Salzburg, în Austria, erau "subiectul principal de preocupare a inamicului, imediat ce Aliaţii au traversat Rinul.

Potrivit Foreign Office, proiectul bazei avea o capacitate de 60.000 de militari şi prevedea depozitarea de rezerve suficiente pentru doi ani. Adolf Hitler şi "elita Germaniei naziste" urmau să se retragă în ascunzătoare, pentru a purta de acolo o campanie de propagandă şi de sabotaj, cu ajutorul simpatizanţilor de pe teritoriul întregii Europe, credeau Aliaţii.

"În această regiune, superioritatea ariană a Aliaţilor va juca un rol neînsemnat sau niciunul, pentru că posibilităţile de a găsi ascunzători sunt aproape nelimitate. Primim un număr semnificativ de informaţii despre un nivel mare de livrări", adaugă documentele.

Informaţii secrete din partea serviciilor elveţiene şi rezistenţei franceze anunţau convoaie importante în regiunea Alpilor bavarezi şi austrieci în martie 1945, între care un transport de 1.500 de tone de grâu şi 1.800 de tone de legume uscate sau conservate.

"Trenuri, (dintre care) unele foarte lungi, încărcate cu raţii (de hrană) uscată, ajung la Viena de trei până la cinci ori pe săptămână", se arată într-un raport al serviciilor de informaţii elveţiene.

Cu toate acestea, Aliaţii se îndoiau că o bază poate fi ţinută secretă mult timp. "Punctul slab al inamicului va fi transportul", subliniază un raport britanic. "Nu există nicio posibilitate de realimentare a stocurilor", conchide documentul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel