Primele cazuri de „hepatită misterioasă” au fost raportate în Marea Britanie la începutul lunii aprilie. De atunci, alte ţări au raportat cazuri. Adriana Pistol a vorbit despre subiectul care a alertat comunitatea medicală.
„În toată lumea medicală, există doar supoziții, inclusiv referitoare la acest adenovirus, care a fost depistat la câteva cazuri identificate în Marea Britanie. (...) Există foarte multe încercări de a vedea ce anume poate provoca această formă de îmbolnăvire. Din datele de la nivel european, chiar azi am avut o discuție cu colegii din Europa, nimic nu indică vreo legătură epidemiologică fie cu vreun caz, cu vreun aliment sau factor de mediu. Din păcate, nu prea există niciun fel de informație de care ne-am putea ajuta în prezent. Rămân testele de laborator”, a spus Adriana Pistol, miercuri seară, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
Întrebată ce ar trebui să facă părinții în ajutorul copiilor, Adriana Pistol a făcut următoarele precizări: „Spălatul mâinilor, igiena personală, igiena alimentară. Să nu bea copiii din aceeași sticlă. Dacă au viroze respiratorii, să nu meargă la școală, să rămână acasă. O viroză de orice tip, chiar o banală răceală.”
Medicul Carmen Dorobăț are, de asemenea, câteva recomandări. „Este o transmitere rapidă, pe cale aeriană, inclusiv prin posibili contacți direcți, adică prin picăturile de salivă care pot rămâne pe anumite suprafețe și cu o mână contaminată se duce în zona nasului și a gurii. Necălcând pe un teren sigur din punct de vedere medical, trebuie să fim atenți la pozițiile de igienă. Atenție că încep școlile! Ar putea fi o transmitere respiratorie sau prin mâini contaminate. Părinții care merg cu copiii la școală trebuie să fie convinși că acești copii sunt sănătoși. Cei care observă că ceva este în neregulă cu copilul lor, fie că este numai somnolent sau are fenomene digestive care te pot duce cu gândul și la alte infecții digestive, este bine să oprească copilul acasă și să-i facă investigații”, a declarat medicul Carmen Dorobăț la Antena 3.
„Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data de 21 aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauza necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârstă între o lună și 16 ani. Acest cazuri au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliză hepatică și icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41”, a precizat Ministerul Sănătății într-un comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News