Greșeala lui Băsescu sau o mișcare de geniu?

val-valcu
val-valcu

Atacarea adversarilor nu are cum să-i strice lui Traian Băsescu sau partidului său de suflet, PMP. Nici lăudarea lor, pe bucăți. Când îi spune lui Rareș Bogdan că Geoană, ori Iohanis ar face o figură bună la președinție, sau că l-ar vota pe Antonescu, le mai bagă o strâmbă, în partid sau la public.  Apropo de public, aici ar fi marele risc. Pentru prima dată, Traian Băsescu atacă și electoratul.

În emisiunea de la Realitatea, președintele Traian Băsescu justifică înființarea PMP printr-un atac la toate partidele politice (excepțiile MRU și Neamțu, cu formațiunile lor nesemnificative în ecuația electorală, par mai degrabă justificări, decât exemple serioase).  Clasa politică este terminată, și-a epuizat rezervele, fiindcă toate partidele care o compun, mai puțin PMP, ”au rădăcini în anii 90 ”. Trebuie să vină generația celor de 40 de ani și să schimbe societatea, spune Traian Băsescu.

Metoda nu e nouă. De exemplu, a aplicat-o Mao, în timpul revoluției culturale din China, când i-a mobilizat pe tineri împotriva adulților. Cristian Preda, ideologul PMP, a avansat prima dată ideea, în 2011, când a sugerat acordarea dreptului de vot puștilor de 16 ani. Echipa lui Traian Băsescu era în căutare de electorat nou, pentru că totul pornește de la publicul țintă. Iar aici este riscul unei astfel de declarații: nu doar partidele sunt legate de anii 90, ci și electoratul. 

Dacă partidele sunt îmbătrânite și depășite, cum or fi alegătorii care au peste 50 de ani? Adică majoritatea. În toată Europa se vorbește de gerontocrație, de plutonul masiv al celor trecuți de prima tinerețe, care vin la vot, în vreme ce tinerii nu au niciun interes pentru politică și alegeri.

Pariul pe care îl face Traian Băsescu este unul riscant. Vor veni tinerii pe care îi ”țintește” la urne? Cât de multă ”dreaptă” doresc  tinerii fără slujbă și casă, care știu că nu-i pot ajuta părinții și așteaptă ceva de la tăticul stat?  Vor uita cei în vârstă dezamăgirea stârnită de Traian Băsescu, însuși? Jignirea implicită conținută  de mesajul despre îmbătrânire va fi compensată de frustrarea acumulată de alegători, din 90 până azi?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel