EXCLUSIV  Furtuni și vijelii după caniculă. Gabriela Băncilă, ANM: Ingredientele perfecte pentru furtuni care să meargă până la tornade

Furtuni și vijelii după caniculă. Gabriela Băncilă, ANM: Ingredientele perfecte pentru instabilitate perfectă / Foto: Pixabay, de WikimediaImages
Furtuni și vijelii după caniculă. Gabriela Băncilă, ANM: Ingredientele perfecte pentru instabilitate perfectă / Foto: Pixabay, de WikimediaImages

Gabriela Băncilă, director meteorologie operaţională ANM, a explicat, într-un interviu exclusiv pentru DC NEWS, de ce după caniculă se formează condiţiile perfecte pentru instabilitate atmosferică şi furtuni. 

"Apropo de alternanțe. Tot la începutul lunii acesteia, în București s-au înregistrat 23-24 de grade, au fost vreo două zile. A fost atât de răcoare, aceea a fost, să zicem, o temperatură primăvăratică în mijlocul lunii iulie. E ceva normal? Se întâmplă des?", a întrebat jurnalistul DC NEWS Florin Răvdan. 

Băncilă: Ingredientele perfecte pentru furtuni

"Se întâmplă aceste pătrunderi reci. Atunci nu am consemnat recorduri lunare, era ceea ce numeam noi o vreme mai răcoroasă decât în mod normal și se întâmplă aceste pusee reci, fac parte din aceste contraste despre care vorbeam, și, din păcate, sau, de fapt, din fericire, vremea a fost doar răcoroasă, dar de regulă se întâmplă să fie răcoroasă după ce a fost foarte furtunoasă, ulterior unei perioade de caniculă sau foarte mare disconfort termic, pentru că asta este succesiunea. 

Vedeți că în momentul de față, nu știu dacă se mai uită cineva la lucrul acesta, dar dacă este să ne uităm către vest, acolo sunt niște furtuni foarte puternice. Aerul rece a pătruns, este diferență foarte mare între căldura de dinainte și aerul acesta rece, este și zonă oceanică, un conținut ridicat de umezeală și acesta este tabloul, ingredientele perfecte pentru instabilitate puternică, pentru furtuni care să meargă până la tornade.", a explicat Gabriela Băncilă în cadrul unui interviu pentru DC NEWS.

Ploi torenţiale şi vijelii, rafale de vânt de peste 90 km/h. ANM, avertizare în plină caniculă

ANM a emis o avertizare cod portocaliu de vreme rea pentru jumătate de ţară. Se anunţă ploi torenţiale, vijelii, şi rafale de vânt de peste 90 km/h. 

Valul de căldură va persista, duminică (24 iulie) în regiunile sudice și local în cele vestice, centrale și estice. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 34 și 37 de grade, se arată în avertizarea COD GALBEN de caniculă a ANM pentru ziua de 24 iulie.

Este în vigoare şi o avertizare cod portocaliu de caniculă. Duminică (24 iulie) în Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38...41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Până luni dimineaţă, la ora 6:00, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55...75 km/h), grindină, descărcări electrice și izolat averse torenţiale. Noaptea aceste fenomene se vor restrânge spre sud- estul teritoriului.

Cu toate astea, până duminică seară la ora 23:00, local în Transilvania, Moldova, iar mai ales spre seară și la începutul nopții în regiunile sudice vor fi perioade cu vijelii puternice (rafale de peste 90 km/h), frecvente descărcări electrice și grindină. Pe alocuri aversele vor fi torențiale, cantitățile de apă vor depăși 25...35 l/mp, iar în zonele montane izolat 40...50 l/mp. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel