Fumatul accelerează declinul cognitiv la bărbaţi

Fumatul nu distruge doar corpul, ci şi mintea. Cercetătorii britanici  au observat că bărbaţii de vârstă medie care fumează au un risc crescut de a suferi demenţă la vârstă înaintată.

Autor: Anca Murgoci

Experţii spun că un fumător tipic în vârstă de 50 de ani înregistrează un declin al capacităţilor mentale asemănător celui întâlnit în rândul nefumătorilor cu 10 ani mai în vârstă, informează 20minutos.es

Cercetătorii de la Epidemiology and Public Health Department de la University College din Londra au analizat datele a 5.099 de bărbaţi şi 2.137 de femei cu o vârstă medie de 56 de ani. Studiul care a fost publicat în Archives of General Psychiatry a examinat relaţia dintre tabagism şi deterioarea cognitivă.

Datele demonstrează că la bărbaţii fumători există un declin cognitiv mult mai accelerat. În schimb, la femei nu s-a arătat nicio legătură de tip cauză efect între fumat şi declinul cognitiv. Cercetătorii spun că motivul este unul singur: bărbaţii fumează mai mult decât femeile. Aceştia au demonstrat că bărbaţii care se lăsaseră de fumat de mai bine de 10 ani nu prezentau o accelerare a declinului cognitiv, având rezultate similare cu cei care nu fumaseră niciodată.

Autorii studiului susţin că deteriorarea cognitivă poate fi cauzată de leziunile vasculare şi pulmonare produse de tabagism, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel