Fotbalul, oglinda societăţii

catalin anton
catalin anton

Dezastru. Acesta este singurul cuvânt care caracterizează fotbalul românesc la ora actuală. După ce suntem vai de mama noastră din punct de vedere sportiv, asta ne mai lipsea, incidentele de la meciul Petrolul – Steaua.

Numai că ce s-a petrecut pe noua arenă prahoveană este consecinţa a ce am semănat până acum. De dragul audienţelor, majoritatea televiziunilor a tolerat violenţa limbajelor diferiţilor „oameni de fotbal”, care au trecut de foarte multe ori pragul civilizaţiei. Şi uite că de la invective şi jigniri, de la violenţa verbală, s-a ajuns ca o minte întunecată a unui individ aşa-zis suporter al Petrolului să explodeze şi să dea şi cu pumnul într-un jucător stelist.

Fapta nu mai trebuie comentată, iar justiţia trebuie să ia în regim de urgenţă măsurile care se impun împotriva huliganului. Se vorbeşte mult despre reacţia coechipierilor fundaşului George Galamaz, fotbalistul agresat, care l-au luat la şuturi pe infractorul ploieştean. Dacă din punct de vedere moral se mai poate discuta de o solidaritate a acestora cu colegul lovit, din cel sportiv şi chiar juridic, Martinovici şi Stanca nu aveau niciun drept să-şi facă singuri dreptate, iar cartonaşele roşii văzute din partea arbitrului Robert Dumitru sunt perfect meritate şi regulamentare. Jucătorii stelişti se puteau limita la a-l imobiliza pe agresor şi să-l predea în mâna forţelor de ordine. A acelor stewarzi care nu şi-au făcut deloc datoria pentru care erau plătiţi, dar care merită să plătească cu vârf şi îndesat pentru neglijenţa în serviciu de care au dat dovadă.

Arbitrul Robert Dumitru a greşit doar prin faptul că nu a suspendat partida imediat după pumnul încasat de Galamaz. Avea chiar litera de regulament care i–ar fi justificat decizia. N-a făcut-o probabil din cauza precedentului din 2008, când centralul Alexandru Deaconu a pus punct meciului Rapid – Steaua, de pe stadionul Giuleşti, după ce a primit o brichetă în cap, aruncată din tribună, iar, după avertizarea făcută, obiectele lansate de spectatori au continuat să ajungă pe teren. Atunci, 99 la sută din reprezentanţii presei l-au pus la zid pe arbitru pentru decizia de a suspenda partida. După incidentul de la Ploieşti, aceeaşi „presari” au sărit la gâtul lui Robert Dumitru pentru că nu a fluierat finalul meciului imediat după pumnul golanului. Cine şi ce să mai înţeleagă ceva? Nu cumva culegem doar ceea ce am semănat? Să nu ne mai mire că s-a ajuns la astfel de incidente grave prin care am mai uimit încă o dată mapamodul.

Huliganul ploieştean trebuie să-şi primească pedeapsa cu închisoare pe care o merită din plin şi să nu mai aibă în veci dreptul de a intra pe vreun stadion, clubul Petrolul să fie sancţionat drastic pentru lipsa de organizare, la fel ca şi firma de pază care trebuia să asigure ordinea, iar fotbaliştii stelişti Martinovici şi Stanca este necesar să fie suspendaţi pentru a înţelege că nu aşa se face dreptate pe un teren de sport, ca de altfel în societate, în general. O societate care a fost reflectată izbitor de fidel de incidentul de pe arena din Ploieşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel