Decizie majoră în Parlament în privința vârstei de pensionare

Senatul a aprobat, luni, completarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice. Astfel, femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi au născut cel puţin trei copii pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare.

"Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi care au născut cel puţin trei copii, până la data de 1 octombrie 1990, şi i-au crescut până la vârsta de zece ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel: a) cu un an - pentru trei copii; b) cu doi ani - pentru patru sau mai mulţi copii", prevede primul alineat al articolului nou introdus în Legea nr. 263/2010, la propunerea senatorului PSD Trifon Belacurencu.

[citeste si]

Reducerea vârstei standard de pensionare, potrivit articolului nou introdus, nu poate fi cumulată însă cu o altă reducere prevăzută în legea privind sistemul unitar de pensii publice sau de legile speciale.

"Vârsta de pensionare redusă conform alin. 1 nu poate fi mai mică de 55 de ani", se mai arată în textul propunerii legislative.

În expunerea de motive, iniţiatorul precizează că, prin modificările aduse legii privind sistemul unitar de pensii publice, "se repară o nedreptate făcută femeilor din România". El adăugă că, înainte de 1990, femeile nu beneficiau de concediu pentru creşterea copilului, ci doar de concediu prenatal şi post natal, însumând 126 de zile.

Legea are caracter organic, iar Senatul a adoptat-o în calitate de primă Cameră sesizată, cu 120 de voturi ”pentru” şi două abţineri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel