De ce nu ar trebui să bei cafea în fiecare zi

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pramod Tiwari)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pramod Tiwari)

Tu știi de ce nu ar trebui să bei cafea în fiecare zi? Iată expplicația...

Neurologul Igor Matsokin a dezvăluit că un consum zilnic de cafea nu este recomandat, deoarece poate avea efecte negative asupra sănătăţii. Potrivit medicului, nu este lipsit de riscuri să folosiţi cofeina pentru a combate somnolenţa şi letargia.

"Cofeina este un excelent stimulent atunci când aveţi nevoie de un plus de energie, dar nu trebuie să folosiţi foarte des această metodă, pentru că ea epuizează rezervele organismului", spune specialistul, scrie Rador, citând actualno.com.

Potrivit neurologului, utilizarea cofeinei consumă în mod intens rezervele de acid adenozin trifosforic, care este important pentru desfăşurarea proceselor metabolice. Când resursele organismului sunt reduse, mai ales când nu are timp să îşi revină, sistemul imunitar slăbeşte, funcţionarea tuturor sistemelor şi organelor se deteriorează. În plus, obiceiul de a te tonifica poate creşte vâscozitatea sângelui datorită efectului diuretic sporit - acest lucru contribuie la creşterea tensiunii arteriale şi la un risc crescut de boli de inimă.

Doctor Matzokin a adăugat că reacţia organismului la cofeină este întotdeauna legată de caracteristicile individuale, astfel încât oamenii percep cafeaua diferit. "Unele persoane cu hipersensibilitate la cofeină pot dezvolta insomnie, dureri de cap, nervozitate şi iritabilitate", avertizează medicul. În acelaşi timp, medicul atrage atenţia asupra faptului că un consum moderat de cafea este asociat cu o gamă largă de proprietăţi pozitive, preventive în raport cu multe boli, dacă nu se exagerează.

Citește și:

Alimentele care îți curăță vasele de sânge. Riscul de atac de cord scade cu 45%

Potrivit cardiologului rus dr. Anna Korenevic, anumite alimente protejează arterele de colesterol, ţinându-le în acelaşi timp sănătoase şi curate. Expertul adaugă ca o serie de alimente din dietă ajută la reducerea nivelului de colesterol rău din organism şi curăţă arterele de depozitări nocive, scrie Rador, citând Actualno. Ca urmare, riscul de atac de cord scade cu 45%.

Alimente pentru vase de sânge curate şi sănătoase sunt:

1. Peştele! Peştele gras marin, inclusiv heringul, macroul şi hamsia, este recomandat pentru menţinerea funcţiei cardiovasculare sănătoase.

2. Uleiurile vegetale! Cel mai bun este uleiul din seminţe de in, floarea soarelui şi uleiul de măsline.

3. Fructe şi legume! Potrivit cardiologului, aproape toate legumele şi fructele purifică vasele. Cu toate acestea, este important ca persoanele supraponderale, prediabetice şi diabetice să-şi monitorizeze indicele glicemic.

4. Produsele lactate! Medicul cardiolog ne sfătuieşte că în dietă trebuie să fie prezente brânzeturile cu conţinut scăzut de grăsimi, smântâna cu un conţinut de grăsimi de 10-15%, chefirul cu un conţinut de grăsimi de până la 2,5% şi iaurtul fără zahăr.

5. Alimente cu un continut mare de fibre! Fibrele sunt printre cele mai bune componente nutritive care ajută la menţinerea vaselor de sânge curate şi sănătoase. Alimentele care le conţin încetinesc absorbţia colesterolului în intestine. Este indicat să consumaţi: orez integral, fulgi de ovăz, hrişcă, leguminoase.

6. Apă, cafeaua şi ceaiul fără zahăr! Dr. Anna Korenevic este de acord şi cu obiceiul de a consuma ceai şi cafea fără a adăuga zahăr, lapte sau frişcă. Ea recomandă, de asemenea, să consumaţi o cantitate suficientă de apă curată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel