COD GALBEN  Cum va fi vremea de Crăciun. Avem zăpadă la munte? Elena Mateescu (ANM) anunță Cod Galben

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află care sunt ultimele date despre vreme de la directorul Administrației Naționale de Meteorologie Elena Mateescu.

„În această dimineață, am actualizat avertizările meteorologice de Cod galben și portocaliu până luni dimineață, la ora 10:00, prelungind în special pentru zona montană avertizarea meteorologică de Cod portocaliu. Pentru că în zona înaltă ne mai așteptăm, în special în zona Carpaților Orientali și Meridionali, la altitudini mai mari de 1.500 m, să consemnăm viteze la rafală care pot depăși 110-120km/h, vizibilitatea să fie una foarte redusă, spre zero, și zăpada troenită. Practic, vorbim din această dimineață, de la ora 10:00, până mâine dimineață la ora 10:00, de un Cod galben ce vizează aproape toată țara.

Foto cu rol ilustrativ: Pixabay / Franz Roos 

Vorbim de intervale în care vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a țării și în zonele mai joase de relief - viteze de 45-50km/h. Pe parcursul zilei, în Oltenia, Muntenia și Transilvania rafalele vor depăși 70-80km/h, iar la munte - viteze de 90-100km/h și, așa cum menționam, la altitudini mai mari de 1.500m 110-120km/h, acolo unde viscolul va fi unul puternic.

Din păcate, pentru acest sfârșit de săptămână am prelungit avertizarea, pentru că intensificările de vânt rămân de interes, însă de luni vom observa o diminuare din punct de vedere al fenomenelor, dar și din punct de vedere a ceea ce înseamnă aria de manifestare a acestora, rămânând de interes intensificări locale doar în partea de nord-vest, centru-est și sud-est, dar și în zona de munte”, a precizat Elena Mateescu, directorul ANM, la B1 TV.

Craciun la munte

„Vorbim de un strat consistent de zăpadă și, dacă ne uităm pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie, în această dimineață a fost actualizată harta privind grosimea stratului de zăpadă, la ora 8:0,0 și observăm în toate zonele montane strat de zăpadă de 51cm - 61cm la Bâlea Lac, de asemenea, la Vârful Omu 32cm, 61cm la Călimani, dar și pe Valea Prahovei un strat între 10 până la 30cm. Așadar, chiar și în zonele mai joase de relief, cel puțin în zonele depresionare sau în partea de nord-vest a țării sau local și în vest, stratul variază, nu are grosimi substanțiale, dar variază la grosimi între 3 până la 10-15cm”, a mai precizat Elena Mateescu.

 

Foto: Pixabay

Vremea de Craciun

„De Crăciun, ziua de luni aduce o încălzire semnificativă și, după acest episod cu manifestări de vreme de iarnă, de Crăciun doar intensificările de vânt, așa cum am spus, vor mai fi de interes local, în special în zona montană, la altitudini mari - 70-90km/h, iar în restul zonelol centrale, mai ales estice, dar și în sud - 45-55km/h. Însă, din punct de vedere termic, discutăm de o vreme deosebit de caldă pentru o ultimă decadă a unei luni decembrie în țara noastră, cu maxime între 8 până la 17 grade, posibil în sudul extrem chiar 18 grade, inclusiv în Capitală o maximă de 17 grade. Această vreme caldă rămâne de interes, cel puțin până la sfârșitul anului, pentru că valorile pe parcursul săptămânii viitoare nu vor alterna semnificativ de la o zi la alta.

Rămânem într-un ecart termic cuprins în general între 8 până la 15-16 grade, așa cum am spus, de la o zi la alta - 17 grade luni, cel mai cald 18 grade, însă acestea caracterizează o vreme caldă și înregistrăm, în medie, temperaturi cu 8 până la 14-15 grade, peste ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar”, a conchis directorul ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel