Cum se va face compensarea medicamentelor pentru pensionarii cu venituri mici

medicamente_compensate
medicamente_compensate

Noul proiect al Ministerului Sănătății vizează compensarea medicamentelor pentru pensionarii care au venituri mici. Pe lângă sursele de până acum, va mai exista o taxă care va asigura compensarea medicamentelor.

Pentru pensionarii care au venituri de până la 700 de lei, aceasta va fi asigurată și de taxa clawback, pe lângă sursele de până în prezent, respectiv Fondul național unic de asigurări de sănătate și bugetul Ministerului Sănătății, conform unui proiect HG.

Proiectul de modificare a Hotărârii de Guvern nr. 186/2009 privind aprobarea Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor a fost lansat în dezbatere publică, vineri, de Ministerul Sănătăţii.

Cum se va face compensarea medicamentelor

Compensarea cu 90% din preţul pastilelor pentru pensionarii care au venituri mai mici de 700 lei/lună se face astfel: în cuantum de 50% din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) şi, respectiv, 40% din bugetul MS şi din încasările din contribuţia stabilită potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 77/2011 privind stabilirea unei contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv din aşa-numita taxă clawback.

Cum se face în momentul actual compensarea medicamentelor

În prezent, aceasta se realizează în cadrul unui program social al Guvernului a cărui finanţare se asigură în proporţie de 50% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate şi în proporţie de 40% din veniturile proprii ale MS.

"Prin aprobarea acestei hotărâri de guvern, se asigură fonduri necesare compensării cu 90% din preţul de referinţă al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri de până la 700 lei/lună", se arată în nota de fundamentare, scrie Mediafax.

Proiectul se află în dezbatere până la data de 29 decembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel