Cum să ai 100 de ani și să te bucuri de viață. Află secretul vieții eterne de la centenari

Miere la micul dejun, salată anti-îmbătrânire și mult vin roșu. Acesta este secretul locuitorilor insulei Ikaria, care se bucură de frumusețea vârstei de 100 de ani. 

În Ikaria munții se sfârșesc în mare, plantele cresc în sălbăticie, iar dealurile sunt presărate cu stupi viu colorați și caprine pestrițe. Viața este atât de sănătoasă, încât centenarii sunt un lucru comun. Aici, oamenii trăiesc mai mult și mai bine decât oriunde pe Pământ.

Grigoris Tsahas, care tocmai a împlinit 99 de ani, este un minor în standardele ikariene. El merge de acasă până la cafenea o jumătate de kilometru. Face drumul de două ori pe zi, dus și întors. Acolo îi place să stea de vorbă cu prietenii, să bea cafea grecească și să fumeze. Uimitor este că el fumează de mai bine de 70 de ani. "Nu cred că țigările sunt atât de periculoase pe cât se spune", zice el în timp ce-și scoate o altă țigară. Grigoris are patru copii, patru nepoți și patru strănepoți. "Dacă vor să trăiască cât trăiesc eu, ei trebuie să aibă grijă de nutriție și alimentație", spune el.

La cafenea, este și Christina Tsantiri. Ea va împlini 101 ani în iunie.  Ea bea la fiecare prânz câte un pahar de vin. Îi place să stea pe balconul ei cu vedere la portul din Evdilos, să croșeteze și să se bucure de vederea la mare. Ea spune "Dacă cineva are o viață de trăit, o va trăi". O aprobă Evangelia Karnava. Ea locuiește într-un apartament elegant de două camere, din apropiere. Plină de spirit și de distracție este imposibil să crezi că are 100 de ani, scrie Daily mail. Ea spune că bărbații greci iubesc femeile și familia. Evangelia merge în fiecare zi la magazin, își plătește facturile cu cardul și are telefon mobil. Crede că secretul longevității ei este că nu mănâncă carne roșie. "Voi împlini 100 de ani în martie, dar mă simt de 20. Am trei copii, șapte nepoți, patru strănepoți, iar un stră-strănepot se va naște de Paște. Nu mai am răbdare", spune Evangelia. Însă viața ei nu a fost întotdeauna fericită. "Au fost vremuri de sărăcie și foamete. Anii de război au fost aici cei  mai grei", spune ea. Doi copii i-au murit în timpul războiului de foame. "Am fost puternică. Am crezut în Dumnezeu". Sfatul ei pentru a trăi mulți ani este "Să muncești mult. Să nu dormi. Să fii activ este cheia" longevității vieții.

George Kassiotis va împlini 104 ani la sfârșitul lunii ianuarie. El a fost născut în insula Ikaria în anul 1909, când acolo nu exista electricitate sau drumuri. Locuiește în capitala insulei, Agios Kirykos, și citește în fiecare dimineață ziarul, fără a avea nevoie de ochelari. El mânăncă portocale și lămâi din grădina proprie. George își amintește că încă de când era copil micul dejun a fost compus din "suc de portocale, un ou crud, o lingură de miere și tahini." El adaugă "Apoi o cească de cafea. Nu fumez. Doar beau vin, dar nu dimineața".

Ikaria a atras atenția specialistului american care cercetează longevitatea, Dan Buettner. El a descoperit că în Ikaria persoanele depășesc 90 de ani cu o frecvență de două ori și jumătate mai mare decât în SUA.

Galerie Foto

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel