Cum era prezentată în 1969 "lupta" românilor împotriva nămeților - Video

iarna_1969
iarna_1969

Zăpezile masive căzute iarna nu constituiau în urmă cu aproape o jumătate de secol un motiv de panică pentru români, mai ales că abordarea stilizată despre ninsorile abundente din buletinele de știri evocau cum oamenii harnici nu ezitau să  pornească "bătălia veselă" împotriva vremii nemiloase.

Un material video realizat de Televiziunea Română în 1969 și publicat de British Pathe reliefează cum erau abordate problemele cauzate de nămeți, în perioada în care România era condusă de un sistem totalitar.

„Odată cu seara Anului Nou, în chip de semne bune, peste întreaga ţară s-au aşternut zăpezi bogate, nesfârşite aşternuturi de argint pentru ogoare, mirifice podoabe pe crengile care aşteptau nostalgic îmbrăţişările reci şi pure”, se relata la emisiunea de ştiri din anul 1969.

Vezi reportajul "Carnet de iarnă" realizat de TVR în februarie 1969, publicat de British Pathe

"Ne-am trezit peste noapte împotmoliți în frumos şi primii care au protestat împotriva acestei estetiici cam abuzive au fost automobilişti de toate mărcile. (...) Și atunci orașele țării cu oamenii săi harnici, cu ostași și ofițeri în primele rânduri, au pornit o bătălia veselă, dar mai ales obositoare împotriva zăpezii", se mai prezenta în materialul dedicat informării românilor.

La fel de metaforic erau prezentate și coloanele mijloacelor de transport în comun, blocate din cauza nămeților: "În ciuda căderilor masive de zăpezi, viața și-a reluat cursul ei normal, excepție mai făcând mijloacele de transport în comun care au adoptat ca tactică și strategie alinierea în lungi și întârziate coloane".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel