Novavax a solicitat OMS o autorizaţie pentru utilizarea în regim de urgenţă a vaccinului său pentru Covid-19.
Novavax și Serum Institute of India au solicitat Organizației Mondiale a Sănătăţii o autorizație pentru utilizarea în regim de urgență a vaccinului pentru Covid-19. OMS ar permite Novavax, prin această autorizație, să livreze doze de vaccin Covid-19 în diverse state aflare în dezvoltare.
Novavax ar putea astfel să înceapă distribuirea dozelor de vaccin prin intermediul facilității COVAX, inițiativa mondială menită să asigure accesul echitabil și corect la vaccinuri Covid-19 pentru țările cu venituri mici și medii, a precizat compania, joi.
Solicitarea Novavax vine în contextul în care crește tot mai mult presiunea asupra producătorilor de vaccinuri să furnizeze doze țărilor mai sărace.
Stanley Erck, director executiv, a declarat că solicitarea „este un pas semnificativ către accelerarea accesului și o distribuție mai echitabilă către țările cu mare nevoie din întreaga lume”, potrivit Financial Times.
Novavax a rămas în urmă cu autorizarea în SUA și Europa, unde mare parte din locuitori au fost deja vaccinați. Novavax a depus în august documente către autoritățile de reglementare în țări precum India, Filipine și Indonezia.
Anterior, producătorul a întârziat transmiterea către autoritățile de reglementare americane de mai multe ori din cauza unor dificultăți în strângerea de date.
Comisia Europeană și compania farmaceutică americană Novavax au ajuns la un acord, în luna august a.c., după negocieri de peste un an și jumătate, pentru cumpărarea a 200 de milioane de doze de vaccin Covid-19, transmitea Politico.
Acordul prevedea că statele Uniunii Europene vor primi 100 de milioane de doze de vaccin Covid-19 și vor putea să achiziționeze alte 100 de milioane până în anul 2023.
Potrivit Comisiei Europene, vaccinurile vor fi disponibile în ultimul sfert al lui 2021 sau în primul din 2022. Există și posibilitatea ca statele membre UE să doneze dozele primite.
Vaccinul are la bază o tehnologie diferită, ce se bazează pe o proteină care declanșează un răspuns imunitar, fără virus. Novavax anunța, în luna iunie, că are o eficacitate de peste 90%, inclusiv împotriva noilor tulpini Covid.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu