Consumul de peşte vă ajută să preveniţi un atac cerebral

Consumul a două porţii de peşte pe săptămână poate reduce riscul de a suferi un atac cerebral. Specialiştii spun că suplimentele cu ulei de peşte nu aduc aceleaşi beneficii reale asupra sănătăţii, informează Experţii au realizat o cercetare pe mai multe studii publicate pentru a afla legătura dintre consumul de peşte, sursă bogată în acizi graşi omega 3, şi riscul de a suferi un accident vascular cerebral. Ei au stabilit că între consumul de peşte şi un atac cerebral nu există relaţie dependentă (includem aici şi bolile coronariene). Nutriţioniştii recomandă dietele care conţin cel puţin două porţii de peşte pe săptămână (somon, sardine, ton, hering etc).

Cercetarea publicată în British Medical Journal a avut la bază 38 de studii din 15 ţări, la care au participat 800.000 de persoane. Printre participanţi erau indivizi care sufereau de boli vasculare cerebrale, indivizi care sufereau de hipertensiune arterială, indivizi care au suferit un infarct sau indivizi perfect sănătoşi. Studiile cuprindeau chestionare legate de obiceiurile alimentare, analize de sânge pentru a identifica nivelul de acizi graşi omega 3 şi informaţii despre consumul de suplimente cu ulei de peşte.

Medicul Rajiv Chowdhury, de la Universitatea Cambridge, a explicat că, în cazul indivizilor care au consumat între două şi patru porţii de peşte gras pe săptămână, s-a putut observa o reducere moderată, dar semnificativă a riscului de a suferi un atac cerebral, comparativ cu indivizii care consumaseră doar o porţie de peşte pe săptămână. Cei care consumaseră mai mult de cinci porţii de peşte pe săptămână şi-au redus riscul de boli vasculare cerebrale cu 12%. În cazul persoanelor care luau doar suplimente omega 3, nu s-au identificat schimbări beneficii asupra sănătăţii.

Trebuie să consumaţi peşte gras pentru că acest aliment are un număr ridicat de nutrienţi (vitamine şi aminoacizi esenţiali). De asemenea, cu cât consumaţi mai mult peşte, cu atât reduceţi consumul altor alimente, cum ar fi carnea roşie care prejudiciază sănătatea vasculară.

Oricare ar fi explicaţia, rezultatele studiului arată că beneficiile consumului de peşte sunt nenumărate.  Un sondaj realizat de organizaţia The Stroke Association (Marea Britanie)a arătat că oamenii nu recunosc simptomele unui atac cerebral. Doar în Marea Britanie, 46.000 de persoane suferă de boli vasculare cerebrale în fiecare an. Unele simptome pot fi amorţelile faciale, problemele de vorbire şi senzaţiile de furnicături în corp.

Agenţia britanică Food Standards recomandă consumul a cel puţin 140 de grame de peşte gras pe săptămână.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel