Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia citește

,,Caravana literară a scriitorilor în școală” este un proiect inițiat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România-Filiala Alba-Hunedoara și cu Inspectoratul Școlar Județean Alba. 

Proiectul are ca scop familiarizarea elevilor cu serviciile de bibliotecă, cultivarea gustului pentru lectură și intermedierea unor întâlnire directe dintre elevi și autori de cărți contemporani.

În urma unui parteneriat încheiat cu Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia, ,,Carava literară a scriitorilor în școală" va poposi la această unitate de învățământ în data 7 iunie 2018, începând cu orele 11:00. Invitații acestei ediții a caravanei sunt prof.univ.dr. Ilie Moise și cercetător Andreea Buzaș de la Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei Române – filiala Sibiu. Cele două reputate personalități ale lumii științifice și academice din România vor prezenta în fața elevilor atât profesia de cercetător etnograf cât și cele mai importante lucrări editate sub semnătura domniilor lor. Întâlnirea se dorește a fi și un alt mod de a apropia elevii de cartea științifică din colecțiile bibliotecii și de a-i familiariza cu una dintre cele mai animate și mai vechi ramuri ale culturii naționale, cultura tradițională.

Prof. dr. Ilie Moise a absolvit Facultatea de Filologie, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca (1967-1972), specializarea folclor literar românesc, a susţinut teza sa de doctorat, în domeniul filologie, folclor literar la aceeași facultate (1993, cu prof. dr. Dumitru Pop). Între 1972 şi 1975 a lucrat la Centrul judeţean al creaţiei populare Sibiu, fiind metodist cu probleme de literatură şi folclor, între 1975 şi 1983 a fost inspector la Comitetul de cultură al judeţului Sibiu, apoi, între 1983 şi 1988 director al Teatrului de Stat Sibiu. Din 1988 lucrează la Institutul de Cercetări Socio-Umane, din 2000 devenind profesor la Facultatea de Litere şi Arte, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Este membru fondator al Societăţii de Ştiinţe şi Etnografie din România; membru fondator al Comisiei de Folclor şi Etnologie a Academiei Române; din 1977 secretar al Asociaţiei Folcloriştilor şi Etnografilor din judeţul Sibiu (AFES), iniţiator al Arhivei de folclor AFES; redactor şef al publicaţiei Studii şi comunicări de etnologie; membru în colegiul de redacţie al revistelor Cercetări de limbă şi literatură (Sibiu), Anuarul Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu, Acta Musei Porolissum (Zalău), Revista de etnografie şi folclor (Bucureşti). A publicat 10 cărţi şi peste 100 de studii şi articole de specialitate. Activitatea ştiinţifică, desfăşurată pe parcursul a peste trei decenii, a fost consemnată în enciclopediile de specialitate, în Dicţionarul folcloriştilor (vol. 2, Bucureşti: Editura Litera, 1983), Dicţionarul etnologilor români (vol. 2, ed. Iordan Datcu, Bucureşti: Editura Saeculum I.O., 1998), Etnologie română contemporană. Lexicon bibliografic ilustrat (ed. Ioan Godea, Bucureşti: Editura Enciclopedică, 2002). În 1999 i se decernează Premiul Ethnos al Fundaţiei Culturale Ethnos din România pentru aîntreaga sa activitate de cercetare în domeniul etnologiei.

Dr. Andreea Buzaş-Neagoe a absolvit Universitatea ,,Lucian Blaga" din Sibiu și în prezent este cercetător la Institututl de științe socio-umane din Sibiu. A organizat Arhiva de folclor a Asociației folcloriștilor și etnografilor din județul Sibiu,a publicat de cărți și articole științifice, a participarea la sesiuni de comunicări naționale și internaționale, a contribuit la editarea, acreditarea și introducerea în baze internaționale de date a periodicului ,,Studii și comunicări de etnologie Valorificarea Arhivei de folclor a Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu", a publicat zeci de cărți și articole științifice din domeniul etnografiei românești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel