Codul Penal: Pedeapsa pentru "presiuni asupra justiției", ABROGATĂ

ziare lanturi
ziare lanturi

Senatorii au abrogat pedeapsa cu închisoarea pentru presiuni asupra justiției din Codul Penal. Articolul îngrădea în principal libertatea presei. 

Iniţiatorii propunerii legislative pentru abrogarea articolului 276 sunt: Crin Antonescu, Victor Ciorbea, Sebastian Grapă, Ştefan Tomoioagă, Mihăiţă Calimente, Alina Gorghiu, George Scutaru, Petre Roman, Nini Săpunaru şi Radu Stroe.

Parlamentarii au motivat abrogarea prin faptul că declaraţiile oricărei persoane, cu atât mai mult cele apărute în mass-media, ar putea fi interpretate în orice moment ca fiind o presiune la adresa unui judecător sau a unui organ de urmărire penală, fapt care nu face decât să creeze posibilitatea pronunţării unor soluţii arbitrare care să aducă atingere libertăţii de exprimare. Ei au mai apreciat că articolul 276 instituie sancţiuni pentru o serie de fapte care fac parte din demersurile jurnalistice uzuale.

Articolul 276 din noul Cod penal, intitulat "Presiuni asupra justiţiei", precizează: "Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel