Codex Aureus. Prună se ocupă, în timpul liber, de Codex Aureus, după ce a rezolvat Codul Civil și Penal

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, vine duminică la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, aflată în litigiu după ce Guvernul a respins cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia de retrocedare a imobilului. Raluca Prună s-a dus în Alba Iulia să asiste la concertul susținut de soția șefului său, Dacian Cioloș.

'Sunt într-o vizită privată. Vreau să văd mâine (duminică - n.r.) Batthyaneum-ul', a declarat presei, la finalul evenimentului, Raluca Prună. Întrebată dacă a venit să o susţină pe Valerie Cioloş - Villemin, Prună a spus că s-a întâmplat să se afle la acest sfârşit de săptămână la Alba Iulia şi atunci a venit şi la spectacol.

Pe rolul Curţii de Apel (CA) Alba Iulia se află, la instanţa de contencios administrativ, dosarul în care Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia solicită anularea deciziei prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România a respins, în toamna trecută, cererea acesteia de retrocedare a imobilului Bibliotecii Batthyaneum. Motivul invocat de instanță: Arhiepiscopia nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra clădirii la data preluării acesteia de către statul român.

Citește și: Codex Aureus pierdut de România în favoarea Ungariei la CEDO. Monica Macovei a pledat împotriva statului român

La cel mai recent termen, în 4 octombrie, instanţa a admis numirea în calitate de specialişti în vederea traducerii în limba română a testamentului din 31 iulie 1798 al episcopului Ignac Batthyany a profesorilor universitari Buzogany Desideriu şi Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii 'Babeş-Bolyai' Cluj Napoca.

Un scandal uriaș a izbucnit în primăvara acestui an, când liberalii l-au acuzat pe ministrul tehnocrat al Culturii că vrea să dea Vaticanului Codex Aureus. 

Istoria zbuciumată a Bibliotecii și colecțiilor sale

Donate Provinciei Transilvania şi Bisericii de episcopul Ignac Batthyany, în 1798, împreună cu clădirea şi terenul aferente, Biblioteca şi Institutul astronomic Batthyaneum au fost gândite de donator ca structuri cu un caracter public. După Marea Unire din 1918, Institutul astronomic şi Biblioteca au rămas, până la naţionalizarea din 1949, în administrarea Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, fiind scutite de impozite şi de alte obligaţii financiare de către Statul Român. Din 1961, Batthyaneum a devenit filială a Bibliotecii Centrale de Stat, actuala Bibliotecă Naţională a României, potrivit informaţiilor postate pe site-ul acesteia. Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Gyorgy Jakubinyi, a transmis în 2007 atât Parlamentului European, cât şi CEDO o petiţie în care a susţinut că, în 1949, regimul comunist aflat la putere la acel moment în România, a confiscat proprietăţile diecezei romano-catolice de Alba Iulia - terenuri şi imobile, inclusiv un complex ce adăposteşte Biblioteca Batthyaneum, institutul şi observatorul astronomic.

Codex Aureus, cel mai valoros manuscris medieval din România

Statul român a fost condamnat de CEDO la plata sumei de 15.000 de euro Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, pentru prejudiciul moral adus în cazul refuzului privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra Bibliotecii Bathyaneum şi a Institutului de Astronomie. Biblioteca Batthyaneum, care funcţionează din 1794 în fosta biserică trinitariană din Alba Iulia, deţine cea mai valoroasă colecţie de manuscrise medievale occidentale de pe teritoriul României, respectiv peste 80%. Aici se află şi cel mai vechi manuscris de acest gen, Codex Aureus, realizat între 805 şi 810, cunoscut şi sub numele de Evangheliarul de la Lorch. Prima jumătate a Codex-ului a ajuns la Alba Iulia în 1786, iar cea de-a doua se află la Biblioteca Vaticanului. Coperţile originale se găsesc la muzee din Londra şi Roma. Batthyaneum deţine şi cea mai mare colecţie de incunabule, cărţi editate în a doua jumătate a secolului al XV-lea în Europa, în faza de început a tiparului, cu peste 600 de exemplare, adică circa 70% din totalul celor aflate pe teritoriul României, scrie AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel