UPDATE: ANM, avertizare și pentru Capitală. Cod portocaliu de CANICULĂ în Sudul țării

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

După vijelii, se anunță caniculă. Meteorologii au emis o atenționare Cod portocaliu de caniculă în jumătatea sudică a țării. UPDATE: ANM a emis o avertizare și pentru Capitală.

UPDATE: Temperaturile vor fi caniculare, duminică, în Capitală, anunță meteorologii, care avertizează că indicele de temperatură-umezeală va depăși pragul critic. Avertizarea este valabilă până luni, la ora 22.00.

Potrivit ANM, vremea va fi caniculară, duminică, iar disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat (indicele temperatură-umezeală - ITU va depăși pragul critic de 80 de unități).

Temperatura maximă va avea valori de 38 - 40 de grade, iar minima nopţii de duminică spre luni va fi de 20 - 23 de grade.

Cerul va fi variabil spre senin, iar vântul va sufla în general slab duminică şi va fi moderat, cu uşoare intensificări (rafale de 35 - 40 km/h) pe parcursul zilei de luni.

Avertizarea este valabilă până luni, la ora 22.00, conform Mediafax.

Știre inițială

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenționare cod portocaliu de caniculă în Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei. Temperaturile trec de 40 de grade Celsius.

Codul portocaliu de caniculă intră în vigoare la ora 10.00.

Valul de căldură va fi resimțit în în Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei.

Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar izolat în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

În restul țării, în cea mai mare parte, valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade, transmite Mediafax.

Mirela Polifronie anunța la DC News că vom avea temperaturi de 42 - 43 grade Celsius

Miercuri, la interviurile DC News, Mirela Polifronie (ANM) spunea că 'nu excludem temperaturi ce vor putea ajunge spre 40 de grade Celsius. Pe parcursul nopților, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.', a subliniat Mirela Polifronie. 

Meteorologul ANM Mirela Polifronie a precizat la DC News TV că 'recordul absolut este de 44,3 grade Celsius la Calafat. Așadar, ne așteptăm să avem temperaturi până spre 42 - 43.'

Începutul săptămânii vine, în partea de Sud a țării, cu temperaturi maxime de până la 42-43 de grade, arătau estimările meteorologilor. 'Inclusiv în zona Capitalei, spre 40 de grade.', a adăugat Mirela Polifronie.

Ce înseamnă cod galben, cod portocaliu, cod roșu

Codurile sunt emise de către Autoritatea Națională de Meteorologie (ANM), de cele mai multe ori pentru anumite regiuni, și reflectă estimările privind gravitatea evenimentelor meteorologice care ar urma să aibă loc, conform informațiilor disponibile la un anumit moment dat. Un astfel de cod poate fi, în ordinea crescătoare a gravității fenomenelor meteorologice, galben, portocaliu sau roșu.

'Toate codurile - galben, portocaliu și roșu - se referă la aceleași fenomene. Nu avem galben pentru un anumit fenomen, de exemplu. Într-adevăr, atunci când avem o informare meteorologică, așa cum îi spune și numele, are rolul de informare, de a informa populația că, în următoarea perioadă, un anumit fenomen sau anumite fenomene vor fi prezente în țara noastră. Codul galben este atenționarea. De la Codul portocaliu până la cel roșu este puțin mai delicat, în sensul că fenomenele sunt mai puternice. De exemplu, pe timpul verii, dacă avem un cod galben și avem cantități de apă de până la 25-30 l, codul portocaliu vizează cantități de apă mai însemnate de atât, până la 60. Codul roșu, peste 60!', a explicat meteorologul Mirela Polifronie la DCNewsTV.

'Așadar, avertizările sunt pentru toate fenomenele, însă pe diferite clase de agravare', a conchis meteorologul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel