Circa 250 de evenimente culturale de top la Festivalul EUROPALIA România; expoziţie dedicată lui Brâncuşi

România va prezenta circa 250 de evenimente culturale de top la Festivalul Internaţional de Arte "EUROPALIA 2019", care se va deschide pe 1 octombrie, la Bruxelles, cu o expoziţie dedicată lui Constantin Brâncuşi.

"Ne place să credem că EUROPALIA România este cel mai important proiect unic de promovare culturală desfăşurat până cum de ICR pe parcursul a patru luni extrem de intense. România va prezenta (...) circa 250 de evenimente culturale de top, dintre cele mai bune produse culturale pe care România le poate prezenta în acest moment. (...) Evenimentele majore ale EUROPALIA România ar fi expoziţia Brâncuşi, care a pus acestei instituţii şi cele mai mari provocări logistice şi organizatorice. Ea este montată la Bozar, la Bruxelles, şi ea va primi începând cu 2 octombrie vizitatorii. (...) Ea este pe departe evenimentul far al EUROPALIA România", a spus preşedintele interimar al Institutului Cultural Român, Mirel Taloş, într-o conferinţă de presă organizată la sediul instituţiei.

Festivalul EUROPALIA, la care România este ţară invitată, se va deschide pe 1 octombrie cu expoziţia "Brâncuşi. Sublimarea formei", care va avea loc la Palatul de Arte Frumoase Bozar din Bruxelles, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a regelui belgienilor, Philippe. Festivalul EUROPALIA va fi organizat în locaţii din Belgia, Olanda, Germania, Luxemburg şi Anglia.

Curatorul expoziţiei dedicată lui Brâncuşi, Doina Lemny, a precizat prin intermediul unei videoconferinţe că vor fi expuse lucrări care provin şi din muzeele de artă din Bucureşti şi Craiova.

"Suntem în plină instalare a expoziţiei Brâncuşi. Am lucrat la ea timp de doi ani. (...) Este un vis, pentru că este foarte greu să obţinem împrumuturi, dar noi am fost susţinuţi în tot acest parcurs de doi ani şi jumătate de ICR", a spus Lemny.

Expoziţia dedicată lui Brâncuşi cuprinde lucrări precum "Muza adormită", "Sărutul" şi va putea fi vizitată până pe 12 ianuarie 2020.

Printre evenimentele prezentate în cadrul EUROPALIA se mai numără expoziţiile "Dacia Felix- Trecutul glorios al României", care va fi prezentată la Tongeren, "Rădăcini. Civilizaţiile de la Dunărea de Jos", la Liege, spectacole de teatru, precum "Prinţesa deocheată", spectacole de dans contemporan, muzică - concerte susţinute între alţii de Angela Gheorghiu, ansamblul SoNoRo, dirijorul Cristian Măcelaru, care va dirija Orchestra naţională a Belgiei, Milan W. şi un ansamblu de tulnicărese, un workshop de ţambal ţinut de Marius Mihalache în Gent şi Bruxelles. De asemenea, vor fi prezentate mai multe proiecte de arte vizuale şi literatură şi vor fi prezentate peste 100 de filme. Pentru prima oară va fi prezentată o expoziţie de film care va fi compusă din 12 instalaţii video.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.3.1
pixel