Cine sunt cei din Grupul Mozart? Foști pușcași marini americani antrenează ucraineni în război

Foto Ilustrativ/Pexels Somchai Kongkamsri
Foto Ilustrativ/Pexels Somchai Kongkamsri

Grupul Mozart este un grup de veterani occidentali care antrenează luptători în Ucraina, în ceea ce rapoartele au descris ca fiind echivalentul occidental al grupului Wagner al președintelui rus Vladimir Putin.

Grupul Wagner — o forță paramilitară de elită care a fost legată de președintele rus — a fost desfășurată în estul Ucrainei pentru a încerca să atingă obiectivul militar al Moscovei de a securiza regiunea Donbas.

 Armata privată de elită, cunoscută și sub numele de Liga, a fost formată în 2014, în timpul războiului din Donbas, în estul Ucrainei, și al anexării Crimeei de către Rusia. 

Grupul Mozart a fost înființat în timpul războiului de fostul comandant american colonelul Andrew Milburn, primul pușcaș marin care a condus un grup operativ pentru operațiuni speciale în timpul războiului împotriva așa-numitului Stat Islamic.

Milburn s-a alăturat Corpului Marin al SUA de la Londra ca soldat. S-a pensionat 31 de ani mai târziu, în 2019, potrivit News Week.

Milburn și Grupul Mozart pregătesc acum forțele speciale ale Ucrainei

Aceste abilități includ antrenamentul lunetisților, învățarea ucrainenilor cum să detecteze dispozitivele explozive improvizate (IED) și conștientizarea tactică suplimentară pentru a-și îmbunătăți lupta în prima linie.

Într-un interviu acordat presei publice WUSF pe 13 aprilie, Milburn a spus că Grupul Mozart a fost înființat când a văzut că Forțele de Operații Speciale ucrainene duc lipsă de „aproape orice”, de la drone, la radiouri și truse medicale securizate. Grupul său ajută, de asemenea, forțele respective să își procure echipament militar în Ucraina.

Milburn, care s-a născut în Hong Kong, dar a crescut în Marea Britanie, a angajat câțiva veterani ai armatei britanice și americane pentru a-l ajuta să antreneze luptători ucraineni la un centru de antrenament pe care l-a înființat la Kiev.

Peste 20.000 de voluntari străini s-au îndreptat spre zona de război pentru a se alătura Legiunii Străine ucrainene care luptă împotriva rușilor.

Dar Milburn a spus că mulți dintre ei au mințit cu privire la trecutul lor militar și că acum plătesc prețul pentru lipsa lor de experiență.

"Rușii sunt cei mai buni în apărare. Da, au fost inepți în atac, dar folosesc ramuri de mine și nu duc lipsă de obuze de artilerie", a declarat Milburn pentru Forces.net pe 7 aprilie.

Grupul Mozart este finanțat în întregime din donații și nu este finanțat deloc de guvernul SUA, a spus Milburn în interviul WUSF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel