Certificatul UE COVID-19, adoptat de Parlamentul European

Parlamentul European a adoptat azi certificatul UE COVID-19, după ce acum doua săptămâni ajunsese la o înțelegere cu Consiliul. 

Parlamentul European a adoptat azi certificatul UE COVID-19, după ce acum doua săptămâni ajunsese la o înțelegere cu Consiliul. Urmează publicarea regulamentului în jurnalul oficial al UE, iar atunci certificatul va deveni oficial.

"Deputații au finalizat, astăzi, lucrările legislative privind certificatul, pentru a facilita călătoriile în UE și pentru a contribui la redresarea economică.

 

Ce informații va conține certificatul

546 de eurodeputați au votat pentru adoptarea certificatului. Certificatul va fi emis gratuit de către autoritățile naționale și va fi disponibil fie în format digital, fie pe hârtie și va conține un cod QR. Documentul va certifica faptul că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, are un rezultat recent negativ al testului sau s-a recuperat după infectare. În practică, acestea vor fi trei certificate distincte.

Un cadru comun al UE va face certificatele interoperabile și verificabile în întreaga Uniune Europeană și va preveni frauda și falsurile. Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 și va fi în vigoare timp de 12 luni. Certificatul nu va fi o condiție prealabilă pentru libera circulație și nu va fi considerat un document de călătorie.

Testare accesibilă și garanții de protecție a datelor

Statele UE sunt încurajate să se asigure că testarea este accesibilă pentru cât mai mulți cetățeni. La cererea Parlamentului, Comisia a promis să mobilizeze 100 de milioane EUR în cadrul Instrumentului de sprijin pentru situații de urgență, astfel încât statele membre să poată achiziționa teste pentru a elibera certificate europene de testare COVID.

Toate țările UE trebuie să accepte certificate de vaccinare emise în alte state membre pentru vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Statele membre vor decide dacă acceptă și certificate pentru vaccinurile autorizate în urma procedurilor naționale de autorizare sau pentru vaccinurile enumerate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru utilizare de urgență.

Toate datele personale trebuie prelucrate în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor. Certificatele vor fi verificate offline și nu vor fi păstrate date personale.", a scris Marius Tudor, consilieri politic în PE, pe pagina sa de Facebook.

VEZI ȘI: Acord final pe certificatul UE COVID-19. Marius Tudor, informaţii de la Bruxelles pentru DC NEWS

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel