EXCLUSIV  Ce nu trebuie să faci după o intervenție chirurgicală pentru menisc. Dr. Răzvan Ionuț Dragomir (SANADOR), explicații / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @krakenimages.com
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @krakenimages.com

Dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitat la interviurile DC News și DC Medical unde a vorbit despre restricțiile postoperatorii ale pacienților cu leziuni meniscale. 

Dr. Răzvan Ionuț Dragomir a explicat de ce este importantă prevenția și tratamentul leziunii meniscale atunci când aceasta este mică. 

Transplantul de menisc este o intervenție complicată din punct de vedere al organizării ei, mai degrabă, iar cicatrizarea acestui menisc transplantat e dependentă de vascularizația țesuturilor.

Un țesut meniscal transplantat este un țesut neviabil. Îl implantăm într-o zonă unde vascularizația este precară și sperăm ca el să cicatrizeze. Avem șanse de cicatrizare, dar ele sunt minime. Așa că e mai importantă prevenția, e important tratamentul chirurgical al meniscului când leziunea e mică, când reparația este simplă și în felul asta ne păstrăm țesutul nostru meniscal.”, a spus medicul.

 

Sanador

Care sunt limitările funcționale postoperatorii

„Intervenția chirurgicală pentru menisc este o intervenție minim invazivă, țesuturile pe care noi le incizăm sunt minime. Suferința post operatorie este minimă. După o astfel de intervenție pacientul nu are durere. Cel mai frecvent el vine pe picioare la spital și pleacă pe picioare de la spital.

În cazul rezecțiilor, exciziilor sectoriale minime ale meniscului, nu există o perioadă de recuperare specială. După o intervenție de acest gen pacientul merge acasă, nu are restricție de sprijin, calcă normal pe picior. Are doar recomandarea de a nu face eforturi deosebite. Recomandăm repausul fizic, nu activitatea fizică intensă, pentru ca genunchiul să se liniștească, să apară cicatrizarea inciziilor, dezinflamarea țesuturilor pe care noi le-am atins cu intervenția noastră.

După două săptămâni, de obicei, în care noi recomandăm repaus, pacientul își reia activitatea obișnuită, profesională sau fizică.", a mai spus medicul. 

 

3. Sursa foto... (durere-genunchi--knee-pain_04352300.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm 

 

Ce restricții are pacientul după o sutură de menisc

„În cazul reparațiilor de menisc, lucrurile sunt puțin diferite. Dacă facem sutură de menisc sau reparație există anumite restricții care sunt dependente de tipul rupturii. Dacă este o ruptură longitudinală, atunci în urma suturii noi atașăm bucată respectivă, riscul de deplasare a ei este mic dacă pacientul calcă și noi lăsăm pacientul să se sprijine pe picior. Deci merge cu sprijin doar că nu îndoaie genunchiul o anumită perioadă. De obicei, regula este ca o lună de zile după operație el poartă o orteză care îi limitează îndoirea, dar poate să calce.

Există și tipuri de menisc, cum sunt rupturile de rădăcină posterioară sau anterioară a meniscului, pentru că meniscului pe lângă atașamentul capsular periferic el are și două atașamente, unul în fără și unul în spate la os. Dacă apare o smulgere a meniscului, cum apare uneori, această ruptură de rădăcină, atunci există reparația, noi reatașăm meniscul transosos. Trecem niște fire de sutură după o anumită configurație, efectuăm un tunel osos în zona unde ar trebui să se atașeze.

Totul se face artroscopic, deci este o intervenție tot minim invazivă, și atașăm bucata de menisc la os. În situația aceasta, sprijinul este restricționat. Recomandăm pacienților timp de 4-6 săptămâni să se deplaseze folosind cârje. Este permisă flexia, de data aceasta, de obicei după două săptămâni de la intervenție, dar este restricționat sprijinul pentru că sprijinul ar duce la smulgerea reparației noastre.", a spus dr. Răzvan Ionuț Dragomir la interviurile DC News și  DC Medical.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel