"Cartofii ucigași" pe care să îi eviți. Semnul care îți arată că nu trebuie să îi mănânci și mai bine îi arunci

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Medicii avertizează că există cartofi ucigași.

Un medic a emis un avertisment tulburător pentru cei care nu sunt atenți atunci când prepară cartofi. Samuel Choudhury, medic generalist din Singapore, spune că dacă aceste legume stau prea mult timp în dulap sau în depozit pot adăposti o toxină potențial mortală, scrie Daily Mail.

Într-un clip distribuit celor 216.000 de urmăritori ai săi de pe Instagram, dr. Choudhury i-a sfătuit pe oameni să se ferească de cartofii care au încolțit lăstari – precum și de cei care au devenit verzi.

Probabil mulți cunosc faptul că petele verzi de pe cartofi indică prezența toxinei solanină, care poate provoca simptome digestive dureroase, halucinații, paralizie și chiar moartea în cazuri grave.

Dar dr. Choudhry spune că otrava poate fi, de asemenea, prezentă și în mugurii care se formează pe cartofii care sunt expuși la un mediu umed timp de o săptămână sau două.

Ce a pățit o tânără după ce a mâncat piure de cartofi



În videoclipul său de pe rețelele de socializare, dr. Choudhury a povestit cazul Mariei Harless, o tânără din Denver, Colorado, care a avut „o poftă bruscă de piure de cartofi”. Dar, după ce a mâncat și s-a dus la culcare, a început să se simtă rău.  Ea s-a trezit în mijlocul nopții cu vărsături și suferind o durere de cap puternică. Când a ajuns la departamentul de urgență, medicii și-au dat seama că un cartof încolțit este de vină, a explicat dr. Choudhury.

„Suferea de otrăvire cu solanină – o neurotoxină din cartofi, dar nu din cartofi normali. Aceștia cartofi sunt verzi și încolțiți. Când consumați o cantitate mare poate provoca diaree, vărsături, dureri de cap, ritm neregulat al inimii și, în cazuri severe, moartea”, a explicat medicul.

„Într-un caz, o familie de șapte membri a devenit o familie de cinci, așa că, dacă vedeți asta, fiți precauți, aruncați-i și cumpărați alții noi”, a adăugat el.

Încolțirea, culoarea verde și gustul amar pot fi un semn că toxina este prezentă. Cartofii devin verzi și încep să încolțească dacă nu sunt ținuți la întuneric, a mai explicat dr. Choudhury.

Atunci când cartofii sunt depozitați în condiții prea calde, luminoase sau umede, nodurile lor de creștere latente, numite ochi, încep să crească.

Doza de solanină care poate fi toxică

Estimările cu privire la cantitatea de solanină otrăvitoare variază, dar se crede că o doză toxică este de 1 mg sau mai mult de solanină per kilogram de greutate corporală, potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară.

Cu toate acestea, dacă cartoful este ferm și mugurii sunt mici, îndepărtarea lor poate ajuta la eliminarea toxinei.

În mod similar, curățarea cartofilor poate ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de solanină, deoarece compusul este cel mai concentrat chiar sub coajă. Pentru a păstra cartofii proaspeți cel mai bine e să îi păstrați într-un dulap în care este puțin mai cald decât în frigider.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel