Barna îl contrazice pe Iohannis. Pașaportul de vaccinare, pe masa guvernului: Discriminarea se întâmplă oricum

Dan Barna ar vrea pașaport de vaccinare COVID pentru a nu sta în carantină tot avionul
Dan Barna ar vrea pașaport de vaccinare COVID pentru a nu sta în carantină tot avionul

Dan Barna anunță, la Digi24, că introducerea pașaportului COVID este o variată luată în calcul de către guvern. Guvernul va face orice ar permite reluarea libertăților de călătorie din perioada pre-pandemică, asigură Barna.

Klaus Iohannis nu consideră  pașaportul de vaccinare o idee bună. ” Prin asta s-ar crea un cadru de discriminare care este inacceptabil, a spus președintele, întrebat dacă s-ar putea introduce un astfel de document. Certificatul de vaccinare trebuie folosit pentru motive medicale. Să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărțim populația în două: cei care au fost vaccinați și cei care nu, nu mi se pare un lucru bun”, a spus Klaus Iohannis.

Dan Barna spune la Digi24 că guvernul discută despre introducerea unui astfel de pașaport. 

 

Discriminare se întâmplă oricum

Din perspectiva poziției politice și guvernamentale, ați fi de acord cu introducerea unui pașaport pentru cei vaccinați, ca în Ungaria, a fost întrebat Dan Barna? ”Deocamdată se primește acest certificat de vaccinare. Că-l formalizăm într-un fel sau altul, nu văd o problemă”, a răspuns vicepremierul.

Nu ar fi o discriminare pentru cei care vor să se vaccineze, dar nu pot să o facă, fiindcă nu au vaccin?

”Asta se va întâmpla oricum, în lunile viitoare, dar problema se va rezolva pe măsură ce vin vaccinurile. E un proces, ne asigurăm disponibilitatea vaccinului va crește”, a spus Barna.

Întrebat care ar fi poziția României dacă la nivel european s-ar introduce un pașaport care să permită cetățenilor să călătorească dintr-un stat în altul, dacă și-au făcut vaccinul, fără să mai stea în carantină, Barna a spus: ”Este o variantă pe care o analizăm, o discuție incipientă și la nivelul guvernului. Vom vedea cum evoluează această abordare, pentru că această abordare poate să funcționeze doar dacă este una integrată la nivel european. Dacă își face un stat un pașaport pe care nu-l recunoaște nimeni altcineva...  atuncea mai ai doar o hârtie în plus. Avem o astfel de discuție, pe măsură ce lucrurile evoluează vă vom ține la curent”, a spus Barna.

Asta e linia noastră ca guvern

Ați fi de acord cu introducerea unui astfel de pașaport pe baza unor relații bilaterale, nu la nivelul UE, a mai fost întrebat Barna?

”Există toată disponibilitatea la nivelul guvernului pentru a găsi variantele, că sunt bilaterale, că sunt la nivel european, de a facilita revenirea cât mai rapidă la acea libertate de circulație de care  ne-am bucurat la nivelul UE și care, totuși, e importantă pentru activitățile economice, familiale sau sociale. Asta e linia noastră ca guvern de a folosi toate facilitățile care pot fi identificate pentru a reduce impactul..ca nu toată lumea care a fost în avion să rămână în carantină..sunt gata să o facem”, a concluzionat Barna.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel