Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Băncilă: 44,5 grade într-o localitate din Brăila. Pe atunci, nu erau aparate de aer condiţionat / video

Foto Pexels
Foto Pexels

Gabriela Băncilă, director meteorologie operaţională ANM, a spus că activităţile pe care le desfăşurăm în viața de zi cu zi sunt mult mai dependente de vreme.

„Am devenit mult mai dependenţi de vreme de cât eram oriunde pe glob acum zece, 20, și cu atât mai mult în urmă cu 50 de ani, pentru că activităţile pe care le desfăşurăm în viața de zi cu zi sunt foarte mult dependente de vreme. Vă spuneam că s-au înregistrat temperaturi de 43-44 de grade în ţara noastră de-a lungul timpului, înainte nu erau aparate de aer condiţionat. Cred că, în momentul de față, nimeni nu concepe să traverseze o perioadă în Capitală fără aparate de aer condiţionat, măcar la birou”, a spus Gabriela Băncilă în cadrul unui interviu acordat DCNews. 

„Au fost 44,5 grade într-o localitate rurală din Brăila, dar nici în București nu era foarte răcoare. Și nu erau aparate de aer condiționat”, a subliniat Gabriela Băncilă.

Gabriela Băncilă (ANM), ultimele informații despre vreme. Ce ne așteaptă în perioada următoare

Citește și...

Vreme august, septembrie 2022. Gabriela Băncilă (ANM), avertisment pentru sfârșitul lunii iulie

Într-un interviu acordat DCNews, Gabriela Băncilă a făcut următoarele precizări: „Ne așteptăm să continue valul de căldură în august. Statistic vorbind, sfârșitul lui august, a doua parte a lunii august, vine cu temperaturi în scăderi, (...) însă, privind la estimări, atât luna august, cât și luna septembrie ar putea fi două luni cu temperaturi în medie la nivel de țară mai ridicate decât ar fi normal. Cu siguranță, prima jumătate a lunii august, cu diferite intensități, este posibil să fie caracterizată de continuarea valului de căldură. Poate o să asistăm la intensificarea lui către partea de sud-est abia la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august”, potrivit meteorologului.

„Valurile de căldură istorice, inclusiv pentru țara noastră, dacă este să privim în istorie la anul 2007, 2012, se întâmplă când peste vestul continentului pătrunde un aer mai rece dinspre nord. Acel aer mai rece, cu cât ajunge mai mult către sud, o să determine ca masa de aer cald de acolo să se deplaseze către vest, către sud. Și atunci se întâmplă această circulație intensă. Deci, dacă o să ajungă în vestul Europei să fie o perioadă mai ploioasă, mai furtunoasă, la sfâșitul lunii iulie, atunci se va traduce pentru noi printr-o intensificare a valului de căldură și nu putem exclude posibilitatea ca sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august să aducă o intensificare a acestui val de căldură”, a mai spus Gabriela Băncilă.

Citește și...

Șapte proiecte majore la ANM. Elena Mateescu, despre Centrul Agrometeorologic: România deschide un drum

Elena Mateescu, director general ANM, prezentă la conferința „Schimbările climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face România?”, organizată de DC News, a prezentat obiectivele pe care ANM și le-a asumat până la data de 31 decembrie 2023.

„Pentru că rolul Administrației Naționale de Meteorologie este să monitorizeze, să elaboreze avertizări și prognoze meteorologice, avem un proiect în implementare. Contractul a fost semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în mai 2022, cu 7 obiective foarte importante: (1) modernizarea rețelei de radare meteorologice cu 7 radare noi Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S; (2) modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor; (3) modernizarea infrastructurii de comunicații și îmbunătățirea performanțelor sistemului informatic al ANM; (4) extinderea modernității rețelei naționale de stații meteorologice automate; (5) sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei; (6) sistem de recepție, prelucrare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții Copernicus Sentinel-1, Sentinel-2, Sentinel-3 și Sentinel-5P de tip capabil să asigure înregistrări ale zonelor afectate de dezastre sau situații de criză pe teritoriul național; (7) Centrul Agrometeorologic pentru Regiunea VI-Europa din cadrul Organizației Meteorologice Mondiale”, a precizat Elena Mateescu.

„În acest moment, suntem în perioada de evaluare tehnică a ofertelor depuse pentru toate cele 7 obiective, pentru că trebuie să le implementăm până la 31 decembrie 2023. Mulțumesc echipei care lucrează la implementarea acestor. Este foarte greu, desfășurăm și activitate operativă simultan cu ceea ce înseamnă nevoia de a ne moderniza și a beneficia de fondurile europene.”

„Reperul clădirii (n.r. Centrului Agrometeorologic) este acela de „clădire verde-smart green”, care va asigura schimbul de informații și realizarea de produse pentru fermierii din România și din Europa. Este foarte important acest lucru, pentru că astfel rămânem în elita meteorologiei și agrometeorologiei internaționale și România deschide un drum, realizând primul centru de acest fel, din lume.”, a mai spus directorul ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.3.1
pixel