Șase mari intelectuali-scrisoare deschisă pentru Iohannis, Tăriceanu și Dragnea

Un grup de şase personalităţi ale vieţii culturale - filosoful Basarab Nicolescu, dramaturgii Matei Vişniec, teatrologul George Banu, scriitorul Dumitru Ţepeneag, poetul Dinu Flămând şi directorul Naţionalului de la Sibiu, Constantin Chiriac au transmis o scrisoare deschisă președinților celor două Camere ale Parlamentului. 

Scrisoarea deschisă este adresată în contextul în care săptămâna viitoare în Parlament este aşteptată o dezbatere în urma căreia ar putea interveni schimbări la nivelul conducerii ICR.

Cei şase afirmă, în scrisoarea transmisă preşedintelui României, preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului şi preşedintelui Comisiei de Cultură din Senat, că au iniţiat un gest de susţinere pentru Radu Boroianu, directorul Institutului Cultural Român. Marii intelectuali care semnează scrisoarea deschis spun că au recurs la acest gest 'pentru a atesta respectul inspirat de activitatea lui Radu Boroianu care a iniţiat un număr important de acţiuni pe care le-a elaborat şi, cel mai adesea, sprijinit personal'.

'Radu Boroianu a instaurat cu artiştii şi invitaţii săi o relaţie de încredere şi respect reciproc graţie implicării sale directe, active, lipsită de orice formalism instituţional. Exigenţa de care dă el dovadă ca şi proximitatea care, constant, a cultivat-o, cu noi ca şi cu alţi participanţi, a instaurat un climat de demnitate. Noi am devenit parteneri egal angajaţi în efortul comun de a susţine cultura română în peisajul internaţional, mai ales francez în ceea ce ne priveşte. Radu Boroianu instaurează o relaţie dialogală pornind de la programe solid construite cărora li s-a recunoscut pertinenţa şi cărora noi ne-am asociat', se afirmă în document.

De asemenea, semnatarii scrisorii arată că 'Radu Boroianu a permis ICR - ului să colaboreze plenar cu instituţii culturale franceze reprezentative, contribuind astfel la o integrare activă a culturii române în peisajul cultural al Franţei', în condiţiile în care 'România dintotdeauna a întreţinut relaţii privilegiate cu Franţa', iar 'Radu Boroianu s-a impus ca un indispensabil personaj de legătură între cele două culturi'. 'Proiectul său de vastă anvergură privind limba latină şi comunitatea constituită pe această bază reprezintă un pariu esenţial pentru afirmarea identităţii noastre latine în spaţiul european. Noi susţinem activitatea lui Radu Boroianu, o respectăm şi pledăm pentru continuarea ei ca semn de recunoaştere pentru ceea ce a efectuat în cadrul ICR - ului şi ca perspectivă pentru afirmarea nobilă a culturii române pe plan internaţional', se mai afirmă în documentul semnat de cei şase oameni de cultură. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel