COD GALBEN  ANM: Cod galben de viscol în zonele înalte din zece judeţe, în orele următoare

Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o serie de avertizări nowcasting Cod galben de viscol în zonele înalte din zece judeţe, respectiv de intensificări ale vântului, ce vizează judeţul Botoşani.

Potrivit meteorologilor, până la ora 13:00, în judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara (la peste 1.800 de metri altitudine) se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăşi la rafală 80 - 90 km/h, viscolind ninsoarea şi diminuând vizibilitatea sub 50 de metri.

De asemenea, până la ora 15:00, în zonele de munte ale judeţelor Gorj (localitatea Padeş), Vâlcea (în: Călimăneşti, Brezoi, Perişani, Câineni, Băile Olăneşti, Boişoara, Voineasa, Malaia, Racoviţa şi Titeşti) şi Mehedinţi (la: Orşova, Baia de Aramă, Eşelniţa, Ponoarele, Isverna, Podeni, Dubova, Sviniţa şi Obârşia-Cloşani) vântul va avea intensificări ce vor depăşi la rafală 70 - 90 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada.

Tot până la ora 15:00, la peste 1.800 de metri altitudine, în judeţele Argeş, Prahova şi Dâmboviţa intensificările vântului vor trece de 90 - 100 km/h, iar zăpada va fi spulberată. Conform prognozei de specialitate, până la ora 16:00, în judeţele Suceava şi Neamţ (în zona montană, la peste 1.800 de metri altitudine) se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăşi la rafală 90 - 100 km/h, spulberând ninsoarea.

În acelaşi timp, până la ora 16:00, pe raza judeţului Botoşani, local, vor fi intensificări ale vântului care vor depăşi la rafală 55 - 60 km/h. Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, menţionează ANM. 

Citește și - Risc de avalanșă în Făgăraș. Sănduloiu (Salvamont), sfaturi pentru turiștii care vor să urce pe munte

Se simte cu adevărat iarna, așa că dacă aveți în gând să faceți o excursie în munți, șeful Salvamont Argeș vă recomandă să verificați prognoza meteorologică și să vă pregătiți cu atenție echipamentul.

Riscul de avalanşă a atins nivelul 3 din 5 la altitudini de peste 1.800 de metri în masivul Făgăraş, a anunţat duminică Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu. Traseele turistice aflate peste această altitudine au fost închise.

„Având în vedere această situaţie, am luat decizia de a declara momentan închise traseele aflate peste această altitudine. Siguranţa voastră este prioritatea noastră, iar această măsură este luată pentru a preveni riscurile asociate cu avalanşele. Echipa SPJ Salvamont Sibiu este pregătită să vă asiste şi să răspundă la orice situaţie de urgenţă din zona montană a Judeţului Sibiu. În continuare, vă încurajăm să vă bucuraţi de frumuseţea munţilor, dar cu o atenţie sporită la condiţiile meteo şi avertizările emise”, a scris Salvamont Sibiu într-un mesaj pe Facebook.

În plus, pentru practicanţii sporturilor de iarnă în afara pistelor amenajate, Salvamont Sibiu le recomandă să fie complet echipaţi cu echipament de detecţie şi salvare: DVA, sondă, lopată şi rucsac pentru avalanşă.

Redactorii DCNews au discutat cu Ion Sănduloiu, salvamontist din Argeș, și au aflat ultimele recomandări pentru turiștii care vor să urce pe munte. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel