COD GALBEN  ANM, avertizări generale de Cod portocaliu și galben pentru aproape jumătate din țară

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vremea sa schimbat tot mai mult în ultimul timp, iar fenomenul meteo severe imediate nu au întârziat să apară. 

UPDATE: Noi avertizări generale au fost emise în această dimineață de către Administrația Națională de Meteorologie. 

Cod Galben de ploi însemnate cantitativ, 14 octombrie, ora 13:00 - 16 octombrie, ora 14:00

În intervalul menționat, în Oltenia, Muntenia, local în sudul Banatului și în Dobrogea, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură va ploua pe arii extinse va ploua pe arii extinse și se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 25...35 l/mp și pe arii restrânse 35...40 l/mp.

Notă: În regiunile sudice temporar vântul se va intensifica, cu viteze de 45...55 km/h.

În a doua parte a zilei de joi (14 octombrie) și în noaptea de joi spre vineri (14/15 octombrie) în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, la altitudini mai mari de 1700 m vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă.

Cod portocaliu de ploi abundente, 14 octombrie, ora 13:00 – 16 octombrie, ora 14:00

 

În județele Teleorman, Olt, Giurgiu, Călărași, Dolj, Ilfov și municipiul București și în special în jumătatea sudică a județelor Argeș, Dâmbovița, Vâlcea și Gorj va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă în general de 40...60 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Prognoză mteo specială pentru București

Atenționare valabilă în intervalul: 14.10.2021 ORA 13:00 - 16.10.2021 ORA 14:00.

Vremea va fi închisă și deosebit de rece pentru mijlocul lunii octombrie. Temporar va ploua și se vor acumula cantități de apă în general de 35...45 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări îndeosebi pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă (15 și 16 octombrie), când se vor atinge viteze de 45...55 km/h. Vor fi maxime în jurul a 10 grade și minime de 7...9 grade. 

Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații meteorologice, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

 

2. -imagine fara descriere- (capturaprc-ccprc-86-de-ecran-din-2021-10-14-la-10-36-00_80278600.jpg)

- Știrea inițială - 

Administrația Națională de Meteorologie a emis o serie de atenționări de vreme severă imediată, valabile pentru mai multe județe din țară. 

Cod galben, până la ora 11:30

Județul Mureş: Târgu Mureș, Târnăveni, Luduș, Iernut, Sângeorgiu de Mureș, Ungheni, Band, Sâncraiu de Mureș, Pănet, Gornești, Cristești, Albești, Fântânele, Ceuașu de Câmpie, Bălăușeri, Ernei, Acățari, Mica, Crăciunești, Reghin, Gănești, Bahnea, Glodeni, Sânpaul, Vânători, Sântana de Mureș, Gălești, Gheorghe Doja, Petelea, Suplac, Ogra, Cuci, Iclănzel, Voivodeni, Păsăreni, Cucerdea, Bogata, Livezeni, Corunca, Coroisânmărtin, Zagăr;

Se vor semnala : ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 100 m.

Cod galben, până la ora 10:00


Județul Sălaj: Gâlgău, Ileanda, Rus;
Județul Cluj: Gherla, Cășeiu, Bonțida, Iclod, Jucu, Mica, Mintiu Gherlii, Dej, Cuzdrioara, Câțcău, Vad, Dăbâca;

Se vor semnala: ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m, izolat sub 50 m.

Cod galben, până la ora 10:00


Județul Alba: Aiud, Blaj, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Galda de Jos, Șona, Mihalț, Lopadea Nouă, Stremț, Sâncel, Sântimbru, Lunca Mureșului, Mirăslău, Bucerdea Grânoasă, Fărău, Noșlac, Crăciunelu de Jos, Hopârta, Rădești;

Județul Mureş: Târnăveni, Luduș, Iernut, Adămuș, Gornești, Ernei, Mica, Gănești, Glodeni, Sânpaul, Sântana de Mureș, Chețani, Petelea, Ogra, Cuci, Iclănzel, Cucerdea, Bogata, Ațintiș, Bichiș;

Se vor semnala: ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 100 m.

Avertizările și atenționările meteorologice se actualizează în funcție de durata și gravitatea fenomenelor prognozate. Informările meteorologice se emit în cazul în care fenomenele meteorologice prognozate au potențial de a deveni temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă. Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maxim 6 ore.

Trafic rutier îngreunat

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, la această oră, se circulă în condiții de ceață, care reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat chiar sub 50 metri, pe mai multe artere rutiere din județele Alba, Cluj, Mureș și Sălaj.

”Conducătorii auto sunt sfătuiți să reducă viteza, să mărească distanța de siguranță între vehicule, să folosească în mod corespunzător luminile, să evite manevrele riscante. Sporiți atenția la volan! Adoptați o manieră preventivă de conducere!”, susține centrul Infotrafic.

Mateescu, ANM: Vreme deosebit de rece, cu 10 grade sub normalul perioadei

”Din punct de vedere termic, traversăm o perioadă deosebit de rece”, a spus Elena Mateescu. Directorul ANM a făcut, marți seară, precizări importante despre cum va fi vremea în perioada următoare.

”Vorbim deja despre o avertizare meteorologică de Cod Galben și Portocaliu, emis astăzi și valabil până la miercuri dimineață, la ora 10.00, pentru zona de sud-est a țării, mai ales zona litoralului, acolo unde nu așteptăm cantitățile abundente de precipitații. Nu în ultimul rând, vorbim în partea de sud-est a țării, în special în Dobrogea, în restul zonei din partea de sud-est a țării de valori ale cantităților de precipitații între 25-30 l pe metru pătrat, intensificări ale vântului ” , a spus Elena Mateescu, director ANM, marți seară, la Antena 3, în cadrul emisiunii lui Mihai Gâdea. 

CITEȘTE MAI MULTE AICI: CICLON în România, prognoza meteo octombrie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel