Potrivit creatoarea de conținut „La Caprichosa”, după fierbere, curățarea ouălor poate fi simplificată printr-un truc simplu: pune oul într-un borcan cu puțină apă, închide capacul și agită energic de câteva ori. În doar două secunde, coaja se desprinde complet, fără să mai fie nevoie să o cureți manual, bucată cu bucată. Deși pare că rămân fragmente de coajă, odată deschis borcanul oul este perfect curățat. Aceasta este una dintre cele mai eficiente metode de a curăța ouăle fierte, potrivit 20minutos.es.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Când să eviți ouăle
Colesterol ridicat
Ouăle, în special gălbenușurile, conțin colesterol. Deși mulți oameni pot consuma ouă fără să le afecteze nivelul colesterolului din sânge, persoanele cu hipercolesterolemie sau afecțiuni cardiovasculare trebuie să fie mai prudente. Excesul de colesterol alimentar poate contribui la formarea plăcilor de aterom și creșterea riscului de boli de inimă. În aceste cazuri, limitează ouăle sau evită-le prăjite în grăsimi nesănătoase.
Probleme digestive
Ouăle pot fi uneori greu de digerat, în special dacă sunt consumate crude sau gătite insuficient. Proteinele din ou pot fi incomplet digerate, ceea ce poate provoca balonare, gaze sau disconfort abdominal. Persoanele cu sensibilitate digestivă sau afecțiuni precum sindromul de intestin iritabil pot observa agravarea simptomelor după consumul de ouă.
Infecția cu Salmonella
Ouăle pot fi contaminate cu bacteria Salmonella, care provoacă intoxicații alimentare. Riscul e mai mare când ouăle sunt consumate crude sau insuficient gătite (ex: maioneză făcută acasă, sosuri, deserturi). Simptomele infecției includ diaree, febră, crampe abdominale și vărsături. Pentru a reduce riscul, e important să gătești ouăle bine și să le păstrezi la rece.
Guta și problemele renale
Ouăle conțin substanțe care în organism se transformă în acid uric. La persoanele cu gută, excesul de acid uric poate provoca dureri articulare intense și inflamații. De asemenea, în caz de insuficiență renală, rinichii au dificultăți în a elimina acidul uric, iar un aport crescut poate agrava problemele. Astfel, consumul de ouă trebuie limitat în aceste situații.