Din vechi strămoși se știe că înainte de Sf. Andrei se pune grâu la încolțit pentru tinerețe și prosperitate.
Iată cea mai uzuală metodă:
Pune seminţele la înmuiat
Ai nevoie de aproximativ o cană de grâu uscat. Cantitatea trebuie mărită în cazul în care foloseşti o tavă foarte spaţioasă.
Varsă seminţele într-un borcan transparent şi acoperă-le cu apă. Lasă seminţele la înmuiat peste noapte.
Spală seminţele şi lasă-le la scurs
Dimineaţă, varsă apă în care s-au înmuiat seminţele şi strecoară-le. Clăteşte-le de câteva ori cu apă rece şi lasă-le în scurgătoare pentru 1-2 zile sau până când încep să germineze.
Zilnic, trebuie să uzi grâul cu apă proaspătă de două ori, dimineaţă şi seară.
Aşează grâul germinat într-o tavă cu pământ
După câteva zile, grâul tău ar trebui să-şi mărească volumul, iar seminţele trebuie să aibă deja un vlăstar tânăr, de aproximativ 1 cm.
Ia o tavă cu margini înalte şi presară un strat de pământ de 2-3 cm. Este indicat să foloseşti pământ de grădina sau de pădure.
Presară grâul germinat pe sol şi uniformizează-l pe toată suprafaţă pământului. Acoperă tavă cu o hârtie de ziar şi udă hârtia cu apă. Ai grijă să uzi grâul în fiecare zi, de două ori şi să-l acoperi la loc cu hârtia de ziar.
[citeste si]
Potrivit Realitatea.net, după câteva zile, ar trebui să obţii o tavă plină cu grâu încolţit, care seamănă cu un covor de iarbă.