America - focul de avertisment

bogdan-chirieac
bogdan-chirieac

Victoria Nuland, purtătorul de cuvânt al diplomației americane a transmis un mesaj clar autorităților de la București să nu utilizeze forța împotriva protestatarilor. Este un fapt neobișnuit. Acest tip de apel este făcut de America către statele din fostul spațiu sovietic sau lumea a treia. În niciun caz nu sunt vizate state membre NATO și cu atât mai puțin parteneri strategici ai SUA.

De când a venit la putere în decembrie 2004, președintele Traian Băsescu a avut o poziție fermă de apropriere cu orice preț de Statele Unite. În timp a obținut rezultate: scutul antirachetă american va fi amplasat la Deveselu. Apropierea de SUA i-a adus lui Băsescu respingerea din partea marilor puteri europene. Acum, mesajul Americii poate fi citit, dacă nu chiar ca pe o abandonare a lui Băsescu, cel putin ca pe un vot de blam dat Guvernului de la București.

Nu ar fi prima dată când Washingtonul procedează astfel cu cei care i-au fost loiali. Recent, în Egipt sau Pakistan, SUA i-au abandonat fără regrete pe foștii lideri politici care le-au adus mari servicii. Într-un fel, America procedează și în politica externă precum bancherii de pe Wall Street: îți oferă cu grație o umbrelă când e soare afară și ți-o smulg din mână imediat ce începe ploaia.

Pe măsură ce trec orele, regimul de la București pare tot mai izolat. Serviciile speciale, punctul forte al dlui Băsescu, sunt tot mai des invocate că n-ar fi străine de ce se întamplă în stradă. Recent, Patriarhia a trecut de partea poporului și "vrea schimbarea". Lumea a făcut joncțiunea mentală între mișcările de stradă de acum și Revoluția din decembrie '89. Se vorbește despre o nouă Revoluție. Puterea face greșeală după greșeală, astfel încât, mă întreb dacă chiar reusește singură să comită atâtea prostii sau cineva o împinge la asta.

În plan intern sau extern, puterea de la București a călcat pe o mină care i-a explodat în față. Să fie corupția generalizată, Guvernul ridicol populat de marionetele baronilor PDL sau tentativa de a frauda alegerile prin legi aberante, ceva a nemulțumit nu doar poporul român, cât mai ales pe unchiul Sam…

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel