Alimentul de tip fast-food care nu dăunează sănătății. "Nu trebuie consumat cu băuturi reci" - Nutriționist, recomandare

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels ( ready made)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels ( ready made)

Încerci să mănânci mai sănătos, însă alimentele de tip fast-food îți fac din când în când cu ochiul? Iată ce poți consuma fără să-ți faci prea multe procese de conștiință.

Pizza fără cârnaţi şi shaorma fără maioneză nu vă vor dăuna sănătăţii. Abuzul de alimente de tip fast-food poate duce la tulburări metabolice şi ameninţă cu dezvoltarea unor procese inflamatorii în organism. Atunci când alegeţi gustări nocive, este mult mai indicat să acordaţi preferinţă mâncărurilor mai puţin grase, a declarat dieteticianul Elena Solomatina, scrie Rador, citând Gzeta.

Rulourile şi sushi pot fi considerate o gustare sănătoasă, important este că aceste preparate sunt proaspete, în schimb este mult mai indicat să refuzaţi să le consumaţi cu sos de soia, care conţine prea multă sare şi diverşi conservanţi. Nutriţionistul consideră că pizza poate fi cel mai sănătos aliment de tip fast-food, dar fără cârnaţi şi cu multă brânză, ciuperci şi roşii.

Cartofii ar trebui consumaţi cei achiziţionaţi din mediul rural, direct de la ţară, pentru că sunt mai sănătoşi şi este indicat să-i consumaţi cu multe legume. Dacă doreşti cu adevărat un burger, este mai bine să înlocuieşti chifla cu pâine integrală şi să adaugi mai multe legume. Încercaţi să nu consumaţi maioneză, deoarece nu este de foarte bună calitate, de regulă, în unităţile de alimentaţie de tip fast-food. Mai bine folosiţi sos de rosii, a precizat medicul.

"Recomand să adăugaţi legume proaspete la tăiţeii instant, este indicat să consumaţi shaorma fără maioneză şi să îndepărtaţi pâinea din nuggets de pui, optaţi pentru preparatele făcute în casă. În acelaşi timp, fast-food-ul nu trebuie consumat cu băuturi reci, susţine nutriţionistul. Expertul a avertizat că alimentele de tip fast-food sunt cauza unor depresii şi a bolilor oncologice la copii.

Citește și:

Alimentele care ne îmbolnăvesc. Bilic: Degeaba există legislație... Au potențial cancerigen

"Acizii grași trans: degeaba există legislație, dacă ea nu este pusă în practică. Știm cu toții că acizii grași trans, alții decât cei prezenți în mod natural în grăsimile de origine animală, sunt periculoși pentru sănătate. A fost nevoie de mulți ani până când industria alimentară a fost nevoită să renunțe la hidrogenarea grăsimilor vegetale și să reconfigureze producția de margarină.

Grăsimile trans apar atunci când transformăm uleiurile vegetale din formă lichidă în formă solidă. Este demonstrat că au potențial cancerigen, motiv pentru care de anul trecut există legislație europeană care limitează prezența acizilor trans la maximum 2g la 100g grăsime.

În ce produse sunt prezenți în mod frecvent?

În toate alimentele care presupun un amestec de făină și margarină, adică produse de panificație și patiserie. Acizi grași trans găsim și în sosuri, semipreparate, alimente procesate și produse fast-food, acolo unde grăsimea animală de tip unt sau smântână este înlocuită cu forma mai ieftină, grăsime de cocos sau de palmier și margarină. Din păcate, orice produs care are ca ingredient grăsimea vegetală are șanse mari să conțină și acizi grași trans.

Din aprilie 2021 a fost demarată și la noi în țară o campanie de informare. Odată cu aplicarea cerinţelor legislative privind acizii graşi trans din alimente, ANSVSA a demarat controale oficiale în unităţi precum cele de fabricare a produselor de panificaţie, patiserie, popcorn, grăsimilor vegetale, margarinelor, uleiurilor parţial hidrogenate, în unităţi de alimentaţie publică (fast-food şi restaurante), în unităţi de depozitare şi comercializare a produselor alimentare care conţin margarine, grăsimi şi uleiuri parţial hidrogenate. În prezent, din câte știu, nu există niciun laborator funcțional care să determine conținutul de acizi grași trans, așa că nu ne rămâne decât să ne bazăm pe declarația de conformitate și pe analizele făcute de producători.

"Până când autoritățile vor reglementa această situație, trebuie să ne păzim singuri"

Din păcate, dincolo de alimentele ambalate, pe care ar trebui să fie indicat conținutul de acizi grași trans, mâncarea preparată în restaurante și rețelele fast-food nu este controlată și nici analizată. Pizza făcută cu mozarella de proastă calitate, obținută din grăsimi vegetale în loc de lapte, este plină de acizi grași trans. La fel și preparatele care conțin sosuri și smântână vegetală, produsele de patiserie de la colț de stradă și majoritatea produselor de post.

Până când autoritățile vor reglementa această situație trebuie să ne păzim singuri sănătatea. Și putem face asta consumând mai puțină grăsime, de preferat uleiuri și grăsimi de origine animală. Pentru că grăsimile trans apar, culmea, doar în produsele care conțin grăsimi vegetale. Evitați margarina, grăsimea de cocos și de palmier și întoarceți-vă la unt și untură. Cât despre ulei, el trebuie folosit ca atare, în formă lichidă, indiferent că e de floarea-soarelui sau de măsline", a explicat Mihaela Bilic pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel