Acces online la primele biblii tipărite, aflate la Vatican și Oxford. Vezi adresa

biblie_tiparita
biblie_tiparita

În premieră, publicul are acces online, începând de marți, la câteva dintre primele biblii tipărite, precum și cea a lui Gutenberg, şi la manuscrise rare provenind din Biblioteca Vaticanului şi din colecţiile Bibliotecii Bodleiene. Manuscrisele şi cărţile vechi, care însumează 1,5 milioane de pagini, vor putea fi consultate la adresa Potrivit ATP, site-ul pe care pot fi accesate câteva dintre primele biblii tipărite, alături de manuscrise rare în limbile ebraică și greacă, este lansat de Biblioteca Vaticanului şi de Biblioteca Bodleiană a Universităţii Oxford și face parte dintr-un proiect desfăşurat pe o durată de patru ani, iniţiat în aprilie 2012 cu sprijinul unei fundaţii culturale private, Fundaţia Polonsky, scrie descopera.ro.

Scopul proiectului este reunirea textelor dispersate de-a lungul secolelor, pentru a putea fi consultate de cercetători. Pe site va fi disponibilă o Biblie a lui Gutenberg păstrată la Biblioteca Bodleiană, precum şi o colecţie de "ediţii princeps" ale acesteia, provenite din toată lumea.

Selecția unei părți a colecţiilor de manuscrise în ebraică şi greacă, dar şi a incunabulelor (cărţi tipărite în secolul al XV-lea, începând cu 1450, în prima etapă a tiparului) a fost realizată de o comisie de cercetători şi de conservatori din lumea întreagă.

Un comunica al Vaticanului precizează că acest proiect furnizează celor doi parteneri "ocazia de a creşte nivelul şi capacitatea numerică a volumelor digitalizate, cu mare atenţie faţă de expunerea cărţilor, foarte sensibile datorită stării de conservare, la eventuale deteriorări".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel