A fost dezgropat cel mai mare dinozaur din Europa! Are 25 de metri lungime

Foto: BBC
Foto: BBC

Rămășițele celui mai mare dinozaur descoperit vreodată în Europa au fost găsite într-o grădină din Portugalia.

Potrivit BBC, scheletul sauropodului a fost descoperit în orașul central Pombal, când un bărbat a început lucrările de construcție la casa lui și a observat fragmente de os fosilizat. Paleontologii spanioli și portughezi au excavat apoi dinozaurul, dar nu se așteptau să fie atât de mare și atât de bine conservat. Cercetătorii din Spania au dezgropat părți ale coloanei vertebrale și ale coastelor sauropodului brahiosaurid, ceea ce sugerează că imensa reptilă avea aproximativ 12 m înălțime și 25 m lungime.

Sauropodul a fost cel mai mare dintre toți dinozaurii și cel mai mare animal terestru care a trăit vreodată. Avea gâtul și coada foarte lungi, era erbivor și mergea în patru picioare. „Este neobișnuit să găsești toate coastele unui animal ca acesta, darămite în această poziție, păstrându-și poziția anatomică inițială”, a explicat paleontologul Elisabete Malafaia.

Embrion de dinozaur, descoperit în China

Oamenii de știință chinezi au descoperit un embrion de dinozaur aflat într-un ou perfect conservat. S-a întâmplat în anul 2000, în regiunea Ganzhou, iar de atunci și până acum fosila a stat într-un depozit. Descoperirea a fost făcută în anul 2000, relatează BBC. O parte din corpul puiului de dinozaur este acoperită de pământ solidificat, iar cercetătorii vor folosi tehnici avansate de scanare pentru a crea imaginea întregului schelet. 

Cercetătorii au precizat că embrionul se afla pe punctul de a ecloza, la fel ca un pui de găină şi, potrivit estimărilor, are o vechime de cel puţin 66 de milioane de ani. Doctorul Fion Waisum Ma a spus că este „cel mai bun embrion de dinozaur descoperit vreodată”. Paleontologul prof. Steve Brusatte, care a făcut de asemenea parte din echipa de cercetare, a scris pe Twitter că aceasta este „una dintre cele mai uimitoare fosile de dinozaur” pe care le-a văzut vreodată.

Fosila aparţine unui oviraptorozaur, dinozaur theropod fără dinţi şi a fost botezat Baby Yingliang. Ea măsoară 27 de cm în lungime și se află la Yingliang Stone Nature History Museum din China. Oviraptorozaurul, care se traduce ca „şopârlă ce fură ouă”, era un dinozaur cu pene care a trăit în regiuni care astăzi reprezintă Asia şi America de Nord, în timpul Cretacicului târziu, între 100 şi 66 de milioane de ani în urmă. Descoperirea lui permite cercetătorilor să înţeleagă mai bine legătura dintre dinozauri şi păsările din zilele noastre. Fosila se află într-o poziţie curbată, comportament remarcat la păsări cu scurt timp înainte de eclozare. „Acest lucru indică faptul că un astfel de comportament la păsările moderne a evoluat şi îşi are originea în strămoşii lor dinozauri”, a declarat dr. Ma.

Asteroid sau erupţie vulcanică?

Dinozaurii nu mai cutreieră pământul de milioane de ani, au existat pe planeta noastră chiar înainte de apariția omului. Cu toate acestea, acești uriași preistorici sunt destul de renumiți astăzi, de la filme de succes până la ficțiune scrisă și chiar desene animate. Cauza extincției lor în masă este foarte dezbătută. Unii oameni de știință cred că planeta a fost lovită de un asteroid major care a dus în cele din urmă la dispariția dinozaurilor. Alții au motive să creadă că a fost un atac masiv de vulcanism care a șters dinozaurii de pe fața Pământului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel