Cum poți înlocui mersul la sală, cu rezultate la fel de bune.
Odată cu creșterea costului vieții, abonamentele la sălile de sport și clasele de fitness devin din ce în ce mai inaccesibile. Dar vestea bună este că puteți face la fel de multe progrese acasă.
Rezistența cardiovasculară, forța musculară și flexibilitatea sunt cele mai importante componente ale fitness-ului. Și fiecare dintre ele poate fi antrenată cu puțin sau deloc echipament.
Exercițiile de rezistență cardiovasculară, cunoscutele exerciții cardio, forțează inima și plămânii să crească aportul de oxigen către mușchii care lucrează.
Bolile de inimă sunt una dintre principalele cauze de deces, iar exercițiile de rezistență cardiovasculară ajută la menținerea sănătății inimii.
Pentru a obține o bună rezistență cardio nu este nevoie de un echipament prea sofisticat. Mersul pe jos, joggingul și alergatul sunt opțiuni excelente, la fel ca și mersul pe bicicletă, săritul coardei și înotul.
Forța musculară este cea pe care o antrenăm prin exerciții de rezistență. Acest lucru este important pentru sănătatea oaselor, echilibru și sănătatea metabolică, mai ales pe măsură ce îmbătrânim, iar masa și forța noastră musculară scad.
Țintiți două zile pe săptămână de exerciții de rezistență pentru întregul corp efectuate la o intensitate moderată sau mai mare.
Exercițiile pe care le puteți face pentru a obține forța musculară pot include:
- ghemuiri
- flotări
- tracțiuni orizontale și verticale
- împingeri verticale.
Pe măsură ce progresați, continuați să vă provocați mușchii adăugând un set suplimentar la fiecare exercițiu, sau incluzând gantere, schimbând poziția corpului sau purtând un rucsac cu greutăți.
Scopul ar trebui să fie acela de a progresa ușor la fiecare sesiune.
Cu toate acestea, dacă aveți afecțiuni de sănătate subiacente, dizabilități sau nu sunteți sigur cum să procedați cel mai bine, consultați un fiziolog sau un fizioterapeut specializat în exerciții fizice.
Îmbunătățirea flexibilității vă poate crește amplitudinea de mișcare și vă poate îmbunătăți capacitatea de a vă gestiona viața de zi cu zi.
Deși nu cunoaștem cele mai bune mijloace de creștere a flexibilității, cel mai de bază și cel mai ușor accesibil este întinderea statică.
”Un screening pre-exercițiu vă poate ajuta să stabiliți dacă ar trebui să consultați un medic sau un profesionist din domeniul sănătății înainte de a începe un program de exerciții fizice și pentru a fi îndrumat cu privire la următorii pași”, afirmă Lewis Ingram, lector în fizioterapie la Universitatea de Sud din Australia, arată Science Alert.
Citește și: Ce păţeşti dacă faci fasting prea mult timp
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu